Linkovi

Buš i Olmert izrazili podršku palestinskom predsedniku Abasu i njegovoj novoj vladi


Predsednik Buš i izraelski premijer Ehud Olmert podržali su palestinskog predsednika Mahmuda Abasa posle njegove odluke da raspusti vladu nacionalnog jedinstva sa islamističkom, ekstremističkom grupom Hamas. Abasova frakcija Fatah zadržala je kontrolu nad Zapadnom obalom, koja je pod izraelskom okupacijom, dok je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

Posle susreta sa premijerom Olmertom, predsednik Buš je izjavio da se njih dvojica slažu u pogledu buduće palestinske države koja će koegzistirati sa Izraelom, dodavši da se ta vizija zasniva na pomoći umerenim Palestincima poput predsednika Abasa.

«Abas je izabran za predsednika. Pored toga, smatramo da je Hamas napao vladu nacionalnog jedinstva. Oni su se odlučili za nasilje,»

Hamas je takodje pobedio na demokratskim izborima prošle godine. Medjutim, predsednik Buš je izjavio da su lideri Hamasa izneverili palestinski narod pošto su isprovocirali nasilje u Pojasu Gaze zbog čega je predsednik Abas imenovao novu vladu u nedelju. SAD i Evropska unija su juče priznali tu vladu i ukinuli embargo uveden posle izborne pobede Hamasa u januaru 2006. Premijer Olmert rekao je da je spreman da se sastane sa predsednikom Abasom, ali nije naveo da li je spreman i da obnovi mirovne pregovore sa Palestincima, koji su prekinuti još 2000. godine.

«Moja ideja je da razgovaram sa njim o načinu da se poboljša kvalitet života za palestinski narod i da se poboljša bezbednost na Zapadnoj obali, što uključuje i razmenu informacija o borbi protiv terorizma.»

Nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, Izrael je zatvorio pogranične prelaze ka toj teritoriji što je dovelo do bojazni o humanitarnoj krizi. Premijer Olmert kaže da će Izrael nastaviti da obezbedjuje uslove za pružanje humanitarne pomoći.

«Izrael neće biti ravnodušan prema ljudskim patnjama u Gazi. Izrael će zauzeti drugačiji stav od samih Palestinaca pošto je suština da sve te patnje nanose sami Palestinci svom narodu. Ono što je Hamas učinio u Gazi je apsolutno svirepo i neprihvatljivo.»

Premijer Olmert je takodje rekao da je spreman da se sastane sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom Pre današnjeg susreta sa Olmertom, predsednik Buš je izjavio da Izraelu nije potrebno američko posredovanje da bi započeo razgovore sa Sirijom, Bušova administracija je, inače, u prošlosti bila prilično uzdržana u pogledu izraelsko-sirijskih razgovora. Buš i Olmert su razgovarali i o nastojanjima da se Iran spreči da se domogne nuklearnog oružja. Predsednik Buš je rekao da ta mogućnost predstavlja ozbiljnu pretnju za Bliski istok i da će nastaviti da saradjuje sa saveznicima kako bi se pooštrile ekonomske sankcije Teheranu.

XS
SM
MD
LG