Linkovi

Zbog čega je kompanija Yahoo smenila svog izvršnog direktora?


San Francisko Kronikl analizira zbog čega je kompanija Yahoo, uz velikodušnu kompenzaciju od 71 miliona dolara, smenila svog izvršnog direktora Terija Semela, koga je 2001. dovela na velika vrata kao svog “spasitelja”. List navodi da su deonice Yahoo-a od početka 2006. pale za 30%, a Yahoo nastavio da kaska za najvećim rivalom – Googleom. Možda je najvažnije što Semel nije uspeo da odredi pravac razvoja, piše San Francisko Kronikl, ističći da mnogi investitori i analitičari sa Vol Strita ocenjuju da je Yahoo stalno kasnio za novim trendovima koji danas definišu Internet. Semela je juče na čelu Yahoo-a zamenio Džeri Jeng, jedan od osnivača kompanije, a na samu vest o promeni menaždmenta Yahoo-ove deonice skočile su gotovo 5 procenata.


Los Andjeles Tajms razmatra kako se fenomen globalizacije i «izvoženja» poslova odražava na ritam života onih koji iz Amerike posluju sa zemljama u drugim vremenskim zonama. U članku pratimo neobičan radni dan Viveka Kane, direktora za poslovni razvoj u SAD jedne indijske kompanije. Njegov posao počinje u 8 sati uveče po kalifornijskom vremenu kada je u Bombaju u Indiji pola devet ujutru narednog dana. 40-godišnji biznismen prima pozive i odgovara na e-mailove do 11 sati uveče, a budi se u pet sati ujutru kako bi ispratio završetak indijskog radnog dana. Kana je nova vrsta radnika globalizacije, koji testira granice medjunarodne trgovine, sopstvenog organizma i strpljenja svoje porodice, piše LA Times, napominjujći da je u pitanju samo jedan od oko 46 miliona radnika u SAD čiji posao podrazumeva prilagodjavanje drugim vremenskim zonama.

A prema pisanju Denver Post-a, sve više Amerikanaca putuje u inostranstvo kada su im potrebne usluge stomatologa, zbog izuzetno visokih cena u SAD. Oni samo treba da na Google-u ukucaju reci «jeftini zubari» i dobiće spisak niza stomatologa i mogućih destinacija. Tako se za ugradnju «krunica» preporučuje Kosta Rika, za lečenje kanala korena zuba – Bangog, a ugradnju implanta - Budimpešta. Čak i put do udaljenih destinacija isplati se više od popravke zuba u SAD, ističe Denver Post pa je «stomatološki turizam» postao nova grana «medicinskog turizma», gde Amerikanci spajaju egzotična putovanja sa lečenjem kako bi uštedeli novac.

XS
SM
MD
LG