Linkovi

Na severozapadu SAD gradi se podmorska laboratorija


Na severozapadu SAD, duž obale Pacifika, gradi se podmorska laboratorija. Neprofitni konzorcijum okeanografskih institucija koordiniše, a Nacionalna fondacija za nauke delimično finansira ovaj poduhvat. Projekat, koji bi trebalo da bude završen do 2018. godine, okupio je naučnike i inženjere iz vodećih okeanografskih institucija širom sveta.

Takozvana inicijativa za okeanske opservatorije je obiman i dugoročni istraživački projkat. Njegov primarni cilj je da meri geološke i promene u okeanu na potezu dužine više stotina kilometara duž pacifičke obale na severozapadu SAD. Stjuart Vilijams je glavni inženjer projekta.

«Jedan od zadataka je da se položi kabl na tektonsku platformu, poznatu pod imenom «Huan de Fuka», duž obala država Vašington i Oregon.»

Konzorcijum okeanografskih institucija angažovan u ovom projektu koristi specijalne podmorske kablove, specijalne dubinske podmornice kao i bove opremljene senzorima da bi dno okeana pretvorio u istraživačku laboratoriju.

«U prošlosti, ako ste želeli da dobijete podatke o okeanu iznajmili ste brod, planirali putovanje i zadržali se nedelju, dve ili, možda, mesec dana, drugim rečima organizovali ste ekspediciju tokom koje ste mogli da prikupite ograničene informacije. Ono što mi pokušavamo da uradimo je zaista prava promena - naime da postavimo sistem senzora na morsko dno i da ga povežemo mrežom kablova ili bežičnom vezom sa internetom.»

Koordinatori projekta planiraju da stave podatke iz okeana na uvid svima, i to besplatno, u roku od šest godina. Džon Dilejni je istraživač na univerzitetu države Vašington.

«To je aktivnost koja će se odvijati bez prestanka - kontinuirano, a mi ćemo biti u stanju da obavljamo najraznovrsnija merenja, ne samo ono što ovde vidite na snimljenom materijalu.»

Očekuje da će 10-ogodišnji projekat izgradnje podmorske laboratorije ukupno koštati 330 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG