Linkovi

Petreus: Upravo stigla peta i poslednja dodatna armijska brigada


Dugo pripremano gomilanje američkih snaga u Iraku je sada završeno, ali u Vašingtonu, nema mnogo sloge u pogledu toga šta dodatne trupe mogu, odnosno da li uopšte mogu da postignu u zemlji koja je i dalje rastrzana nasiljem i civilnim sukobima.

Administracija predsednika Buša mesecima govori da je prerano donositi zaključke u pogledu gomilanja vojske sve dok sve trupe ne stignu u Irak. Sada je povećavanje trupa, započeto mesecima unazad završeno. Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, govorio je o dodatnim mogućnostima koje su mu sada na raspolaganju na nedeljnom programu Televizije «Foks».

«Upravo nam je stigla peta i poslednja dodatna armijska brigada, Marinski ekspedicioni odred i naša Borbena vazduhoplovna jedinica, koje imaju znatnu borbenu moć. One nam omogućuju da započnemo operacije na područjima na kojima je koaliciono prisustvo proteklih godina bilo veoma malo, sem povremenih prepada.»

General je rekao da povećanje snaga nije donelo smanjenje ukupnog nasilja u Iraku, ali je ustvrdio da se ipak naziru izvesni znaci nade, kao što je smanjenje sektaškog ubijanja, dodavši da se narednih meseci nada novim znacima napretka. Međutim, mnoge demokrate u Kongresu koji kontroliše opozicija, smatraju da je povećanje snaga samo poslednje poglavlje u fijasku koji se odvija u Iraku. Među njima je i Džozef Bajden, senator iz Delavera, koji je bio gost programa televizijske mreže ABC.

«Činjenica je da je ova politika, predsednikova politika, ponižavajuće neuspešna. Ona se nastavlja bez uspeha. Takođe se i dalje poriče da se ne postiže napredak.»

Bajden, kandidat Demokratske stranke za nominaciju na predsedničkim izborima iduće godine, traži povlačenje američkih snaga iz Iraka, ali je nedavno glasao za budžetski predlog kojim se finansiraju operacije i u Iraku i u Avganistanu. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da sve veći broj Amerikanaca s pesimizmom prati razvoj situacije u Iraku i da se podrška za rat kreće oko cifre od 30 odsto. Ipak, republikanski senator Lindzi Gream iz Južne Karoline, kaže da bez obzira na to što su Amerikanci nezadovoljni tokom događaja u Iraku, i dalje postoje ciljevi koje vredi ostvariti u toj zemlji i na širem području Bliskog istoka.

«U našem najboljem interesu je da obezbedimo da u Iraku ne izbije sveopšti građanski rat i da se ne pretvori u regionalni rat. U najboljem interesu nam je da Irakom vladaju umerene snage, a ne Al kaida. U najvećem nam je interesu da nemamo krvoproliće u Bagdadu. I u najvećem nam je interesu da umerenost prevlada ekstremizam u Libanu, Palestini i u Iraku.»

Administracija predsednika Buša kaže da će uspeh povećanja trupa biti ocenjivan u septembru i da to ne bi trebalo činiti unapred.

XS
SM
MD
LG