Linkovi

Savet ministara EU za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti o Kosovu


Za šefove diplomatija evropskih članica, okupljene danas na redovnom sastanku u Luksemburgu, nova vlada u Srbiji je jasno iskazala rešenost da saradnjuje sa Haškim sudom, što je otvorilo nastavak pregovra sa Beogradom i integracijske perespektive zemlje. Kada je reč o Kosovu, naglašava se podrška naporima da se usvoji rezolucija Saveta bezbednosti, koja će u svojoj osnovi imati plan specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

Poslednja zbivanja i vesti koje stižu i Beograda i regiona , za evropske ministre spoljnih poslova su zbivanja "povoljne dinamike", što nazglašavaju i zaključci skupa, otvara prostor da Unija ispuni svoj deo obećanja- nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što znači otvaranje vrata za novu fazu integracijskog procesa Srbije sa
evropskom maticom. Predsedavajući EU, nemački ministar spoljnih poslova, Frank-Valter Štajner:

"Srpska vlada poslednjih dana nije samo rečima iskazala volju da saradjuje sa Haškim tribunalom, već je i bila u stanju da ostvaruje tu saradnju. Mislim da je Srbija pokazala da je ova vlada opredeljena prema saradnji, što znači da smo bili u mogućnosti, dogovorajući se sa Evropskom komisijom, da nastavimo sa pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U svakom slučaju, reč je o dobrom razvoju prilika, i mogućnosti za Srbiju da nastavi sa saradnjom sa Hagom i da je još pojača a mi je u tome podržavamo, otvarajući Srbiji put prema Evropi".

Stav ministara je da će brzina i samo zaključenje nedavno nastavljenih pregovra sa Beogradom zavisiti od nekoliko faktora- sposobnosti Srbije da razvije neophodan zakonodavni okvir, kao i od ostvarenja pune sradnje sa Haškim sudom. Potom dolazi posebno važan period koji zemlju deli od kandidatskog statusa- primena dogovorenog, za šta će, pored ostalog, biti neohodno da se dodatno osposobi državna uprava da svoje zadatke iz Sporazuma brzo i efikasno izvršava.

Kada je o Kosovu reč, a njime se Evropljani, od najave da će tamo uspostaviti civilnu misiju, redovno bave, ta tema, po Savetu ministara, ne trpi odlaganja- rešenje za status Kosova se mora hitno naći, što je od ključne važnosti za budućnost Kosova - stvaranje multietniočkog i demokratskog društva. Predsedavajući EU, nemački ministar spoljnih poslova, Frank-Valter Štajner:

"Razgovarali smo i o Kosovo i kao što znate, još uvek nema dogovorenog teksta rezolucije u Savetu bezbednosti. Naš je stav da nam je ta rezolucije neophodna, jer stvara uslove za medjunardono i evropsko prisustvo na Kosovu".

Evropski ministri su tako danas pozvali Savet bezbednosti UN da donošenjem rezolucije nadje hitno rešenje za status Kosova", rešenje koje će se bazirati na planu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija. Uz to su istakli kako rešavanje statusa Kosova predstavlja slučaj za sebe, koji ne može biti bilo kakav presedan za rešavanje drugih sporova u svetu.

XS
SM
MD
LG