Linkovi

Karla del Ponte pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte danas će podneti izveštaj Savetu bezbednosti o radu Tužilaštva u kojem će, kako je nagovestila, naznačiti poboljšanje saradnje Srbije, ali i insistirati na hapšenju preostalih begunaca, naročito Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Prošle nedelje, na Tribunalovom seminaru za diplomate u Hagu, Del Ponteova je, posle posete Beogradu, ocenla da je Srbija unapredila saradnju hapšenjem generala Zdravka Tolimira, optuženog za genocid u Srebrenici.

"Tokom posete, informisana sam da su vlasti jasno opredeljene da pruže svu neophodnu pomoć u lociranju i hapšenju begunaca... Nivo saradnje Srbije raste. Nadam se da ćemo uskoro videti nova hapšenja i izručenja", podvukla je Del Ponteova.

Još pozitivniji tonovi u današnjem govoru glavne tužiteljke pred Savetom bezbednosti mogu se očekivati posle hapšenja bivšeg generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića. Zanimljivo je da je Del Ponteova još prošle srede predstavnicima ambasada u Hagu kazala da su "četvorica od petorice optuženih begunaca u Srbiji ili u njenom domašaju", sugerišući da se general Đorđević i dalje krije u Rusiji, kao što je ranije više puta tvrdila.

Izvesno je da će ona ponovo naglasiti da od Srbije sada očekuje nastavak odlučnih koraka ka "punoj saradnji", koja podrazumeva hapšenje i izručenje Tribunalu preostale četvorice begunaca - Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana ZZupljanina. Kako je naglasila u prošlonedeljnom govoru, od tih hapšenja u mnogome zavisi uspeh rada Tribunala i mogućnost da on bude okončan u roku koji je odredio Savet bezbednosti UN - do 2010. godine. Kao i prošle godine, Del Ponteova će, kako se očekuje u Hagu, stoga zatražiti od Saveta bezbednosti da omogući da Mladiću i Karadžiću bude suđeno pred Tribunalom "čak i ako budu uhapšeni posle 2010."

Del Ponteova očekuje da će se prvostepena suđenja pred Tribunalom završiti tokom 2009. godine. Kao glavna tužiteljka Haškog tribunala, Del Ponteova će se sutra poslednji put obratiti Savetu bezbednosti, budući da u septembru, posle osam godina, odlazi za te dužnosti. Izveštaj o radu Tribunala danas će Savetu bezbednosti podneti i predsednik suda Fausto Pokar.

Kristina Galjak: Hapšenje Dorđevića dobar korak

Hapšenje bivšeg generala srpske policije Vlastimira Đorđevića "odličan je korak ka punoj saradnji vlasti Srbije s Haškim sudom" i to je "bez sumnje povoljna vest" za dalje odnose Srbije i EU, izjavila je danas portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak.

"Potpuna saradnja s tribunalom u Hagu je nužna za razvoj i pospešenje odnosa EU i Srbije. Stav EU je, da svi optuženi za ratne zločine moraju da budu izvedeni pred Haški sud i da tamo imaju pošteno suđenje rekla je Galjakova, kometarišući vest o hapšenju Đorđevića.

Teri Dejvis pozdravio hapšenje Vlastimira Đordjevića

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis pozdravio je danas hapšenje haškog optuženika Vlastimira Đordjevića, ocenivši da ostalim optuženicima u bekstvu "ističe vreme", saopštio je danas Savet Evrope.

"Jednog za drugim, begunce na Balkanu hapse vlasti u zemljama članicama Saveta Evrope. Oni se ne mogu doveka kriti - vreme ističe za sve njih", navodi se u saopštenju generalnog sekretara Saveta Evrope.

Većina političara i analitičara pozdravila hapšenje Vlastimira Đorđevića

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je ovo hapšenje još jedan dokaz političke volje i spremnosti Srbije da unapredi a zatim i završi saradnju sa Haškim sudom. Hapšenje Đorđevića u Crnoj Gori zaista predstavlja iznenađenje, jer su i Haški tribunal i državni organi Srbije imali informacije da se on jedno vreme skrivao u Moskvi, reka je Ljajić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je da je pri hapšenju generala Đorđevića pokazana odlična koordinacija između službi bezbednosti Srbije i Crne Gore. Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je Đorđević uhapšen jer Rusija ne želi da pomaže Srbiju u stvarima koje nisu zasnovane na međunardnom pravu i prkošenju organu u čijem je osnivanju učestovala kada je glasala za osnivanje Haškog tribunala. A advokat Toma Fila izjavo je da se neće protiviti eventualnom zahtevu haškog Tužilaštva da se Đorđević priključi šestorici bivših funkcionera kojima se već sudi za zločine na Kosovu.

I izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da će hapšenjem Đorđevića konačno biti razjašnjeno prebacivanje tela ubijenih Albanaca sa Kosova, jer je Slobodan Milošević upravo Đorđeviću poverio prebacivanje leševa u Srbiju. Vrlo je realno da i Ratko Mladić bude uskoro uhapšen, rekla je Nataša Kandić.

XS
SM
MD
LG