Linkovi

Danas vam predstavljamo komičnu obradu priče - film “Evan Almighty”


Komična obrada priča iz Biblije o Nojeu i njegovoj barci pretvorana je u nastavak hit filma iz 2003. godine «Svemogući Brus». Ovog puta glavna zvezda je Stiv Karel, a film koji vam predstavljamo ove nedelje zove se «Svemogući Evan».

Evan Bakster je bio prezenter vesti u filmu "Svemogući Brus", u kome se Bog prikaže njegovom kolegi, koga je igrao Džim Keri.

U nastavku, Evan,koga igra Stiv Karel, studio zamenjuje izbornom kampanjom. Izabran u Kongres zahvaljujući zakletvi da će "promeniti svet", Evan brzo shvata da politika u Vašingtonu nije uvek onakva kakvu ju je zamišljao. Njegovi ideali stavljeni su na ispit kada se u njegovom životu iznenada pojavi uglađeni gospodin u belom odelu i sa neverovatnim zahtevom, da Evan izgradi barku:

Isprva skeptičan, u nedostatku neke jače reči, Evan počinje da veruje … pogotovo kada razne vrste životinja počnu da se pojavljuju pred njegovom kućom, dvoje po dvoje. Stiv Karel kaže da je vrlo brzo morao da zaboravi staro pravilo šoubiznisa da setreba čuvati rada sa životinjama ili malom decom:

“Ja zaista volim životinje, ali moram da kažem neke više od drugih. Kada govorimo ovom filmu, ptice mi baš nisu bile omiljene.”

Teško je stvoriti vezu i odnos sa životinjom. Međutim, slonovi, žirafe i alpake (sisar nalik lami koji živi u Južnoj Americi) su bili jako zabavni. Bili su super i biti tako blizu životinjama je mnogo drugačije iskustvo nego kada ih vidite u zoološkom vrtu ili na televiziji. Na neki način, kada ste na korak-dva od životinje, u njenom pogledu možete da vidite šta misli, mnogo bolje vidite ko je ona i kakva je u osnovi.

Ipak, najveća veština koju poseduje Stiv Karel je komedija. A kako kaže i krzneni i perjani saradnici umeju da budu smešni.

“Naravno, zato što su nepredvidivi. Nikada ne znaš šta će da urade i jednostavno moraš da se prilagodiš. U radu sa životinjama uvek ima puno improvizacije, ali kao i u svemu ostalom, što više slušate i obratite pažnju, scena će biti bolja, jer životinje ni ne znaju da u stvari snimaju scenu. One nemaju pojma da su deo filma, one se jednostavno ponašaju kao i uvek i morate da se prilagodite tome.”

Film "Svemogući Evan", kao i "Svemogući Brus" režirao je Tom Šejdiak, ali dok je prvi film bio nabijen humorom koji mnogo više odgovora odrasloj publici, nastavak je više porodična komedija.

“Ovo je film u kome imate barku, životinje i poplavu. Veliki brod. Morali smo da ga napravimo tako da bude pogodan za decu, za njihove bake. To je priča o Nojevoj barci, priča za sve”.

Šejdijak međutim insistira da nije u pitanju religiozni film, a Karel dodaje da ga je priča privukla jer ima važnu poruku … a pritom je i smešna:

“Ono što je meni bilo zanimljivo u vezi sa likom koji igram, jeste da je on na početku ta naduvana, samoživa javna ličnost, a na kraju se pretvara u pravog sebe. Ono što je smešno je taj proces kroz koji prolazi tokom filma.”

Kao i u prvom filmu i u "Svemoćnom Evanu" u ulozi Boga pojavljuje se Morgan Frimen.
Loren Grejem tumači ulogu Evanove žene, koja nije sigurna zbog čega se njeg suprug ponaša kako se ponaša, ali mu se na kraju pridružuje.

U ostalim ulogama pojavljuje se i Džon Gudmen, kao korumpirani političar, koji se rukovodi ostvarivanjem profita i ne preže od uništavanja životne sredine. Delovi filma snimani su na lokacijama u američkoj prestonici Vašingtonu, i dok su neke stvorene digitalnim efektima, većina životnja u filmu su prave.

XS
SM
MD
LG