Linkovi

Daniel Frid: Jednostrano priznanje Kosova najgore od svih rešenja


Pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Frid potvrdio je da je pozicija Bušove administracije da Kosovo mora da dobije nezavisnost. Frid je dodao da je nezavisno Kosovo u najboljem interesu Srbije. On je rekao novinarima u Stejt departmentu da bi jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova bilo najgore od svih rešenja, ali da bi odlaganje konačne odluke moglo da dovede do nestabilnosti. Američki zvaničnik je pozvao lidere u Beogradu da prihvate činjenicu da je pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević izgubio Kosovo kada je ušao u sukob sa NATO-m i počinio zločine nad stanovništvom Kosova. Komentarišući nedavne primedbe premijera Srbije Vojislava Koštunice, povodom izjava predsednika Buša o Kosovu, Daniel Frid je rekao da one neće izmeniti američku politiku dobre volje prema Srbiji.

Zoran Lončar: U Savetu bezbednosti nikada neće proći nezavisno Kosovo

Deo zvaničnika iz vladajuće koalicije smatra da Savet bezbednosti neće doneti odluku o nezavisnosti Kosova, ali ističe da se Srbija priprema za scenario po kome će pojedine države priznati tu nezavisnost.

Ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je da u tom telu nikada neće proći nezavisno Kosovo i da će američka vlada morati da se navikne na nezaobilaznu činjenicu da je Savet bezbednosti UN nadležan za rešavanje pitanja uređenja Kosova. Bilo bi važno da američka administracijasugeriše Albancima da je nemoguće da na teritoriji Srbije prave novu državu, rekao je Lončar i dodao da je maksimalna autonomija maksimum koji albanska nacionalna manjina može da dobije na Kosovu.

A državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković izjavio je da će Srbija na moguće jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova reagovati pozivajući se na Ustav i međunarodno pravo. Srbija nikome ne preti nasiljem, a ako dođe do jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosova naši odnosi sa zemljama koje to učine ne mogu ostati. Jedini izlaz iz ovakve situacije su novi srpsko-albanski pregovori koje ne treba oročavati i koji se moraju odnositi na suštinske stvari, rekao je Proroković i naglasio da će Rezolucija 1244 važiti još dugo vremena.

XS
SM
MD
LG