Linkovi

Predsednik Buš optužio opozicione demokrate da žele da povećaju poreze


Predsednik Buš je u svom redovnom obraćanju naciji preko radija optužio opozicione demokrate da žele da povećaju poreze što će, kako je rekao, potkopati njegovu ekonomsku politiku usmerenu na ubrzanje rasta. Demokrate su odgovorile da žele da ubrzaju ekonomski rast putem smanjenja cena energije.

Predsednik Buš je izjavio da je njegova poreska politika povećala poreski prihod time to je dovela do otvaranja novih radnih mesta, što je takodje pomoglo da se smanji budžetski deficit. Medjutim, u svom redovnom subotnjem govoru na radiju, Buš je upozorio da predlozi demokrata za nove vladine izdatke ugrožavaju njegov plan o balansiranju budžeta do 2012.

“Kongresne demokrate pokušavaju da nas povedu u drugom pravcu. Oni su usvojili budžet koji bi značio veće poreze za američke porodice i kompanije i koji bi, u narednom petogodišnjem periodu, dodao više stotina milijardi dolara novih vladinih izdataka. Takav pristup bi ugrozio naš ekonomski rast i nastojanja da se smanji budžetski deficit,” rekao je Buš.

Predsednik je najavio da će uložiti veto na sve mere koje bi sadržale preterane vladine izdatke. Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, usvojio je budžet Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u iznosu od 37 milijardi dolara, što je više za preko dve milijarde dolara od predsednikovog zahteva. Ukoliko Buš ispuni svoju pretnju i uloži veto na tu meru, demokrate verovatno neće imati dvotrećinsku većinu potrebnu za obaranje veta. Medjutim, predsednik Buš se ipak ne protivi svim budžetskim merama koje sadrže veće izdatke od zahtevanih. On je prihvatio povećanje od 17 milijardi dolara sadržano u zakonu o finansiranju vojnih operacija u Iraku. U tu sumu demokrate su uključile i četiri milijarde dolara za finansiranje programa za veterane, čemu se republikanci verovatno neće protiviti dok su ratne operacije u toku. U odgovoru demokrata na Bušov govor, senator Maria Kentvel, pozvala je predsednika da lobira članove svoje stranke da podorže zakonski predlog o energiji kojim bi se smanjila zavisnost SAD od uvozne nafte, kao i cene benzina.

“Naš zakonski predlog bi ekonomičnijim korišćenjem energije godišnje uštedeo Amerikancima više milijardi dolara. Demokrate takodje planiraju da eliminišu milijarde dolara poreskih olakšica velikim naftnim kompanijama i investiraju taj novac u čistu, obnovljivu energiju. Zajedno sa našim ciljem da se najmanje 15 odsto energije proizvodi iz alternativnih izvora, možemo znatno da smanjimo našu zavisnost od fosilnih goriva.”

Predsednik Buš podržava veće investicije u sektoru alternativnih goriva i saopštio je da želi da Amerika smanji potrošnju benzina za 20 odsto u roku od narednih 10 godina. SAD inače obezbedjuju 60 odsto svojih potreba u nafti iz uvoza.

XS
SM
MD
LG