Linkovi

Petreus: U poslednja 24 časa započeli smo više ofanziva posebno u okolini Bagdada


Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, izjavio je da su njegove snage, tokom protekla 24 časa, pokrenule novu ofanzivu protiv pobunjenika Al Kaide u okolini Bagdada kao i u samom gradu, koristeći poslednje dodatne borbene snage čije je upućivanje u Irak predsednik Buš naredio u januaru.

General Dejvid Petreus je najavio ove ofanzive na današnjoj konferenciji za štampu.

”U poslednja 24 časa započeli smo više ofanziva posebno u okolini Bagdada. Takodje nastavljamo sa nekoliko operacija u samom Bagdadu.“

General Petreus je rekao da ove operacije imaju za cilj oblasti koje su bezbedna utočišta za Al Kaidu, kao i baze za pripremanje napada automobilima bombama.

”Radi se o prilično velikoj koordinisanoj ofanzivnoj operaciji, sa svim novim snagama, koja je tek započela.“

General je rekao da koristi prednosti činjenice da su poslednje dodatne američke snage konačno pristigle, što mu je dalo više mogućnosti da vrši napade na pobunjenike na njihovom terenu. General Petreus nije pružio nikakve detalje o ovim operacijama, ali je saopštio da su proteklih dana uhapšena dva ključna pobunjenička lidera. On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za štampu sa američkim sekretarom za odbranu, Robertom Gejtsom, koji je doputovao u jednodnevnu posetu Iraku. Sekretar Gejts je rekao da je došao da izvrši pritisak na iračke lidere da ostvare napredak ka nacionalnom izmirenju koje je, kako američka vlada veruje, ključno za dugoročnu stabilnost u Iraku.

”Da li je ovo težak proces? Jeste zbog istorije ove zemlje. Medjutim, nisu samo Amerikanci i naši koalicioni partneri voljni da preuzmu rizik, već i znatan broj Iračana. To su ljudi kojima pokušavamo da pomognemo.“

Na istoj konferenciji za štampu, američki ambasador u Iraku, Rajan Kroker, govorio je o teškoćama da se irački lideri navedu da krenu napred.

”Radi se o odlukama i kompromisima medju Iračanima, ako očekujemo da zbilja imaju efekta. SAD ne mogu da same da dodju do rešenja i nametnu ih, kao i rokove za njihovo sprovodjenje i da kažu - ovo morate da učinitei za budućnost svoje zemlje. “

Ambasador Kroker i sekretar Gejts su govorili o nastojanjima da se postigne izmirenje na lokalnom nivou širom Iraka. Rano jutros, Gejts, Kroker i Petreus posetili su novu Zajedničku bezbednosnu stanicu u jugoistočnom Bagdadu, u kojoj operišu i američke i iračke snage. Visoki američki i irački funkcioneri rekli su posetiocima da se na lokalnom nivou ostvaruje izvestan napredak u odnosima izmedju sektaških grupa, ali da to još uvek nije slučaj na nacionalnom nivou.

XS
SM
MD
LG