Linkovi

Na stotine pristalica umerenog palestinskog pokreta Fatah napustilo pojas Gaze


Očekuje se da će novoimenovani palestinski premijer, Salam Fajad, danas položiti zakletvu u prisustvu predsednika Mahmuda Abasa. Abas je juče imenovao Hajama, inače bivšeg ministra finansija, za premijera, umesto Ismaila Hanijea, člana Hamasa, kojeg je smenio. Hanije je, medjutim, ignorisao odluku o svom smenjivanju. On je uputio poziv za mir, rekavši da će njegova vlada nastaviti da obavlja svoje dužnosti. U medjuvremenu, mnogi Palestinci nastoje da napuste pojas Gaze, posle jednonedeljnih frakcijskih sukoba u kojima je Hamas uspostavio kontrolu nad tom palestinskom teritorijom.

Izraelski vojnici su danas na pograničnom prelazu Erez pucali u vazduh u znak upozorenje da bi uspostavili kontrolu nad masom Palestinaca koji su nastojali da predju u Izrael. Za to vreme, pripadnici Fataha su zauzeli objekte na Zapadnoj obali koji su bili pod kontrolom Hamasa, uključujući i zgradu parlamehnta u Ramali. Istovremeno pripadnici Hamasa su upali u kuću osnivača Fataha, pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata, u Pojasu Gaze odneli deo onoga što su zatekli u njoj. Ranije danas, jedan američki izaslanik je obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da će Sjedinjene Države ukinuti embargo na humanitarnu pomoć Palestincima ukoliko nova vlada ne bude uključila predstavnike Hamasa.


Članovi takozvanog bliskoistočnog kvarteta, koji posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu, dali su punu podršku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu. U danas objavljenom saopštenju, članovi kvarteta – EU, SAD, Rusija i UN pozivaju na okončanje nasilja i na dostavljanje hitne humanitarne pomoći pojasu Gaze. Egipatski ministar inostranih poslova, Ahmed Abul Geit, izjavio je da njegova vlada priznaje samo jednu palestinsku vladu – onu sa Mahmudom Abasom na čelu Egipatska vlada je u petak povukla svoju bezbednosnu i diplomatsku misiju iz Pojasa Gaze u znak protesta protiv preuzimanja kontrole nad tom teritorijom od strane Hamasa. Ministri zemalja Arapske lige su na jučerašnjem sastanku u Kairu obrazovali komitet koji bi tebalo da ispita situaciju u pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG