Linkovi

Buš izrazio podršku planu jačanja pogranične bezbednosti


U nastojanju da oživi plan imigracione reforme koji je zakočen u Kongresu, predsednik Buš izrazio je podršku republikanskom planu da se kazne i takse prikupljene od ilegalnih imigranata u SAD upotrebe za finansiranje jačanja pogranične bezbednosti. Predlog, čiji su nacrt izradili republikanski senatori Džon Kajl i Lindzi Grejem, obezbedio bi četiri milijarde dolara za jačanje pogranične bezbednosti i mere protiv poslodavaca koji svesno angažuju ilegalne imigrante. Novac bi bio prikupljen zahvaljujući kznama i taksama koje će uplaćivati radnici koji traže legalni status u SAD. Predsednik Buš je podržao taj plan.

“Dobili smo istorijsku mogućnost da nešto postignemo, i sada je pravi trenutak. Moramo da skupimo političku hrabrost i sprovedemo sveobuhvatnu reformu, jer nepreduzimanje akcije nije rešenje.”

Pristalice plana nadaju se da će obavezno finansiranje zaštite granica privući veću republikansku podršku celom zakonu o imigraciji, koji su prošle nedelje blokirali Republikanci. Kritičari smatraju da predlog imigracionog zakona ne štiti dovoljno američku granicu, i daje amnestiju ilegalnim doseljenicima.

Lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid, kaže da će zakon ponovo staviti na dnevni red ako više republikanskih senatora stane iza njega. U medjuvremenu, i pristalice i protivnici zakona pojačavaju svoju kampanju. Demokratski senator Ted Kenedi, jedan od sponzora predloženog zakona, održao je konferenciju za novinare ispred zgrade Kapitola.

“Ovaj zakon je prilika damo nadu, napredak i perspektivu milionima koji žive u strahu, milionima koji žele da budu deo američkog sna.”

Kenedi je pokazao na nekoliko kutija u kojima se, prema njegovima rečima, nalaze peticije sa potpisima milion Amerikanaca koji podržavaju imigracioni zakon. Suprotno mišljenje izneo je kongresmen Elton Galegli, Republikanac iz Kalifornije. On se protivi zakonu zato što bi dao legalni status ilegalnim radnicima i pre nego što prodju sve neopohodne provere.

“Umesto da pruži bezbednost Amerikancima, ovaj zakon bi dao utočište kriminalcima i teroristima.”

Protivnici zakona okupljaju se u Vašingtonu da bi podsetili na one koji su izgubili život zbog ilegalnih imigranata, najčešće kao žrtve ubistva ili vožnje u pijanom stanju. Džoan Molinaro, čiji je sin poginuo u terorističkim napadima 11. septembra 2001, uputila je oštru poruku predsedniku Bušu.

«Šaljete mlade ljude u Irak da štite njegove granice. Tražite da daju život da bi zaštitili stranu granicu, a niste spremni da zaštitite granice i porodice koje oni ostavljaju za sobom» izjavila je Molinaro. Protivnici zakona za petak i subotu planiraju održavanje protestnih skupova u američkoj prestonici.

XS
SM
MD
LG