Linkovi

Frenk Vizner: Sjedinjene Američke Države podržavaju nezavisnost Kosova


Specijalni izaslanik SAD za status Kosova Frank Vizner rekao je u Prištini da SAD podržavaju nezavisnost Kosova, ali nije želeo da govori o vremenskim rokovima u kojima bi to rešenje moglo da se realizuje. Američki izaslanik je tražio od kosovskih lidera i gradjana da sačuvaju mirno stanje na Kosovu. Vizner je naveo da se u Njujorku raspravlja oko mnogo predloga vezanih za status Kosova, uključujući i o onom predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Francuski predsednik je nedavno predložio da se Beogradu i Prištini da još šest meseci za pregovore o statusu Kosova. Sarkozi je, medjutim, tražio da se Rusija obaveže da će pristati na nezavisnost Kosova ako ne bude kompromisnog rešenja za tih šest meseci.

Boris Tadić: Za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova

Boris Tadić je danas u razgovoru s Dalemom u Beogradu rekao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da je neophodno nastaviti pregovore o statusu Kosova kako bi se našlo rešenje prihvatljivo za obe strane, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije. Tadić i Dalema smatraju da bi jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova, mimo SB UN, bilo najlošije rešenje. Dalema je preneo da se Italija zalaže da se do konačnog rešenja statusa Kosova dođe rezolucijom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacia. Tadić i Dalema razgovarali su i o evropskim integracijama Srbije, a Dalema je ponovio da "Italija snažno podržava evropsku i evroatlansku budućnost Srbije".

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica odbacio je Dalemin predlog o nastavku pregovora o statusu Kosova koji bi za cilj imali da Kosovo postane nezavisna država. Kako se navodi u saopštenju vlade, Dalema je predložio nastavak vremenski ograničenih pregovora Beograda i Prištine koji bi za krajnji cilj imali da Kosovo postane nezavisna država, a Koštunica je odbacio predlog da novi pregovarački proces bilo kako bude uslovljen prihvatanjem nezavisnosti Kosova. Dalema je prethodno razgovarao i s kosovskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG