Linkovi

Radikalni islamistički Hamas jutros preuzeo potpunu kontrolu nad pojasom Gaze


Radikalni islamistički Hamas saopštio je da je jutros preuzeo potpunu kontrolu nad pojasom Gaze, nekoliko sati nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas proglasio vanredno stanje i raspustio vladu nacionalnog jedinstva. Borci Hamasa osvojili su zgradu palestinskog predsedništva u pojasu Gaze, poslednji bastion snaga Abasovog Fataha. Predsjedništvo je bilo poslednje od četiri ključna centra umerenijeg Fataha u Gazi koje je palo u ruke Hamasa, nakon šest dana žestokih sukoba, u kojima je više od sto ljudi poginulo.

Portparol Hamasa Abu Obejida je potvrdio da su svi štabovi bezbednosnih snaga pod kontrolom vojnog krila Hamasa, Brigada Izadin al Kasam, uključujući i predsedništvo. Hamas je u trijumfalnom raspoloženju u pojasu Gaze, zelene zastave pokreta se vijore gotovo u čitavom priobalnom području.

Lider Hamasa, Ismail Hanije, koga je sa mesta premijera smenio palestinski predsednik Mahmud Abas, saopštio je da će njegova vlada nastaviti da radi i pozvao pripadnike svog pokreta da prekinu sa odmazdom u pojasu Gaze.

"Postojeća vlada će izvršavati zadatke na najbolji mogući način. Pozivam svoju braću iz Hamasa da proglase opštu amnestiju i garantuju ljudske živote" kazao je Hanije, okrivljujući za nasilje proteklih nedjelja sekularnu frakciju Fataha, predsednika Mahmuda Abasa, i optužujući njene pripadnike za progon Hamasovih islamista.

Lider Hamasa je pozvao na hitno počinjanje "nacionalnog i sveobuhvatnog dijaloga, na bazi nacionalnih prava.

Izrael, Evropska unija i Bela kuća podržali predsednika Abasa

Izraelski premijer Ehud Olemrt je obećao da će podržati umerenog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa iz pokreta Fatah pošto je njemu rivalski pokret Hamas zaposeo pojas Gaze, saopštio je Olmertov kabinet. Evropska unija i Bela kuća takodje su danas podržali predsednika Abasa pošto je radikalni islamski pokret Hamas u borbama sa pokretom Fatah na silu zauzeo pojas Gaze. Zamenik portparola Bele kuće Skot Stencel rekao je da SAD smatraju da do mira treba doći pregovorima, a ne"nasiljem i terorizmom".

"Nastavićjemo da saradjujemo sa onima iz palestinskog naroda koji su izabrali put ka miru", rekao je Stencel i dodao da su taj put u Gazi ugrozili pojedinici koji su napali legitimne bezbednosne snage palestinske vlasti.

SAD će, prema Stencelovim rečima, naći načina da podrže palestinski narod, a da novac i druga pomoć ne stignu do Hamasa. On je, takodje, rekao da će SAD obezbediti podršku za Abasove snage bezbednosti.

U saopštenju iz kabineta izraelskog premijera navedeno je da je Olmert pomoć za Abasa obećao u telefonskom razgovoru sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

"Izrael će uraditi sve što može da pomogne umerenjacima u palestinskoj vlasti pošto je radikalni Hamas silom zauzeo Gazu", saopštio je Olmertov kabinet.

U saopštenju nisu navedeni detalji kako će Izrael pomoći Abasu, ali su zvaničnici iz Olmertovog kabineta rekli da će premijer razmotriti mogućnost oslobadjanja stotina miliona dolara iz zamrznutih poreskih fondova. Fondovi su zamrznuti pošto je Hamas na parlamentarnim izborima prošle godine pobedio pokret Fatah. Posle izbijanja sukoba izmedju pripadnika pokreta rivalnih pokreta, Fatah je prvo napustio vladu jedinstva sa Hamasom, a Abas je juče, pošto je Hamas osvojio kontrolu nad Gazom, raspustio vladu Ismaila Hanijea. Danas je za novog premijera imenovan nezavisni političar Salam Fajad, ministar finansija u dosadašnjoj vladi.

XS
SM
MD
LG