Linkovi

Koštunica odbacio Dalemin predlog o nastavku pregovora


Premijer Srbije Vojislav Koštunica odbacio je danas predlog ministra inostranih poslova Italije Masima D'Aleme da budu nastavljeni pregovori o statusu Kosova i Metohije koji bi za svoj krajnji cilj imali da Kosovo postane nezavisna država.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Koštunica nije prihvatio predlog da novi pregovarački proces na bilo koji način bude uslovljen prih-vatanjem nezavisnosti Kosova i Metohija, i naveo da Srbija neće pregovarati o nezavisnosti svoje pokrajine jer bi svaki oblik ezavisnosti predstavljao najgrublje kršenje Povelje UN, Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije, ističe se u saopštenju iz kabineta predsednika Vlade Srbije.

Umesto predloga D`Aleme o nastavku pregovora Beograda i Prištine, koji bi bili vremenski oročeni i koji bi "za svoj krajnji cilj imali nezavisno Kosovo, Srbija je uputila potpuno drugačiju inicijativu za nove razgovore i tako izrazila spremnost da konstruktivno učestvuje u pronalaženju kompro-misnog rešenja koje bi se, kako se navodi u saopštenju Vlade, zasnivalo na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

A Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Italije Masimo D'Alema ocenili su tokom današnjeg razgovora da bi jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova, mimo odluke Saveta bezbednosti UN, bilo najlošije rešenje.

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Tadić je u razgovoru sa D'Alemom rekao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i naglasio da je neophodno nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova kako bi se pronašlo kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane.

D'Alema je preneo da se Italija zalaže da se do konačnog rešenja
budućeg statusa Kosova dođe rezolucijom u Savetu bezbednosti UN. Tadić i D'Alema razgovarali su i o evropskim integracijama Srbije, a šef italijanske diplomatije je ponovio da Italija snažno podržava evropsku i evroatlansku budućnost Srbije.

XS
SM
MD
LG