Linkovi

Letnji sezonski poslovi u Americi


Mada topli letnji dani možda navode mnoge da maštaju o plažama drugi će pokušati u sledećih nekoliko meseci da pronadju posao. Stopa nezaposlenosti je na rekordno niskom nivou - od samo 4,5 odsto, ali prema najnovijim anketama, poslodavci će ipak tražiti dodatne radnike.

Studija jedne agencije za analize tržišta radne snage navodi da 29 odsto poslodavaca namerava da zaposli nove radnike u periodu od jula do septembra. To predstavlja poboljšanje u odnosu na prvi kvartal ove godine, kada je samo 23 odsto poslodavaca izjavilo da planira da zaposli nove radnike. Ipak, ne znači da su sve vesti dobre.

Druga strana medalje je da 14 hiljada kompanija, odnosno 7 odsto poslodavaca, planira da otpusti deo svojih radnika. Bolje izglede za nalaženje posla imaće stanovnici zapadnih delova SAD. Najbolje šanse imaće gradjevinski radnici pošto se najveći porast očekuje u tom sektoru.

Sa druge strane, nastavnici bi mogli da imaju veće teškoće, pošto je 11 odsto institucija koje zapošljavaju nastavno osoblje najavilo da planira da smanji broj zaposlenih.

XS
SM
MD
LG