Linkovi

Majkl Polt: Nema kompromisa oko nadzirane nezavisnosti Kosova


Ambasador Sjedninjenih Država u Srbiji Majkl Polt ponovio je stav Vašingtona da nadzirana nezavisnost Kosova i Metohije nema alternativu i istakao da zapadne zemlje treba da koordiniraju dalje aktivnosti u svetlu činjenice da se Rusija protivi takvom rešenju.

Ono oko čega nema kompromisa to je da konačno rešenje bude nadzirana nezavisnost Kosova. Nema drugog rešenja i SAD i evropski partneri su to jasno stavili do znanja", rekao je Polt novinarima u Medija centru pre okruglog stola o privatizaciji medija u Srbiji.

Polt je kazao da jučerašnji sastanak predstavnika pet zapadnih zemalja u Parizu nije bio sastanak Kontakt grupe za Kosovo jer na njemu nije bio predstavnik Rusije. To bio sastanak zemalja koje zajedno rade na pronalaže-nju rešenja za status Kosova kako bi se dogovorile o daljim koracima.

Učesnici sastanka založili su se za nadziranu nezavisnost Kosova, a razgovarali su kako da se angažujemo sa ruskim partnerima na iznalaženju rešenja da se usvoji rezolucija u u Savetu bezbednosti UN Njujorku i da se postigne napredak. Rusija se ne slaže i ne želi tu rezoluciju i mi u tom svetlu treba da koordiniramo aktivnosti sa Rusijom, rekao je Polt i dodao da je op-timista u tom pogledu.

Ono što možemo da učinimo je da omogućimo Srbiji, Kosovu i među-narodnoj zajednici da sa takvim rešenjem rade na onome što je u ovom slu-čaju najznačajnije, a to su životi ljudi na Kosovu", rekao je Polt.

Slovenački šef diplomatije, Dimitrij Rupel, razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs o nizu pitanja - između ostalog o posjeti predsjednika Buša Sloveniji u prvoj polovini iduće godine, slovenačkoj agendi predstojećeg predsjedavanja Evopskom unijom i rešavanju kosovskog statusa.

Rupel i Rajs o Kosovu

Slovenački šef diplomatije, Dimitrij Rupel, razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs o nizu pitanja - između ostalog o posjeti predsjednika Buša Sloveniji u prvoj polovini iduće godine, slovenačkoj agendi predstojećeg predsjedavanja Evopskom unijom i rešavanju kosovskog statusa.

Nakon sastanka Rupel je pred novinarima kazao da je američka administracija pozitivno raspoložena za što skorije sprovodjenje Ahtisarijevog plana, ali da Slovenija smatra da ne bi bila tragedija kada bi se potrošilo još malo vremena za razmišljanje, razmjenu stavova i ponovno ubedjivanje".

Rupel kaže da je bitno da prilikom odredjivanja statusa Kosova ne dodje do nestabilnosti. SAD i EU nesumnjivo podržavaju Ahtisarijev plan, rekao je Rupel. Slovenački ministar inostranih poslova pružio je Rajsovoj garancije da će Slovenija konstruktivno doprinijeti budućem širenju NATO-a i EU.

Rupel je danas razgovarao i sa jednim brojem zakonodavaca na Kapitol Hilu, a sjutra bi u Njujorku trebalo da se sastane i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

U Savetu bezbednosti UN i dalje bez dogovora

Mediji u Srbiji preneli su reči nemačkog šefa diplomatije Franka Valtera Štajnmajera sa sastanka Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, koji je održan iza zatvorenih vrata. On je rekao da posao određivanja statusa Kosova još nije utvrđen, ali se i dalje nada da će novi status biti baziran na planu Martija Ahtisarija.

"Sada je sasvim jasno da nemamo šta da očekujemo do 1. jula. Glavni razlog za takav scenario jeste odlazak predsednika Rusije Vladimira Putina u SAD. Čak i Amerikanci žele da sačekaju da vide kakav će biti ishod te posete", rekao je Štajnmajer ističući da bi "ruski veto u Savetu bezbednosti UN doveo u opasnost jedinstvo EU". Štajnmajer smatra i da unilateralno priznavanje nezavisnosti Kosova takođe nije dobar put.

Nemačka je, pred kraj svog predsedavanja Evropskom unijom, danas najavila da će i dalje aktivno učestvovati u traženju rešenja za status Kosova. Doduše, iz izjava nemačkih političara i vodećih diplomata jasno se može videti da se u Berlinu uvidja sa kakvim je sve teškoćama trenutno povezan ovaj proces.

Savezna kancelarka Angela Merkel, danas je u Bundestagu, podnoseći poslanicima vladin izveštaj povodom skorog kraja nemačkog predsedništva Evropskom unijom, istakla da će se Berlin i dalje zauzimati za postizanje „brzog i za sve strane prihvatljivog rešenja za budući status Kosova“.

Posebno je pri tome ukazala da se „Nemačka kao predsedavajuća EU poslednjih meseci dosledno zauzimala da se u vezi sa statusom Kosova postigne jedinstven stav Evropske unije“. Portparol savezne vlade Ulrih Vilhelm je juče, povodom produžavanja mandata nemačkih vojnika u sastavu KFOR-a, ponovio stav Berlina da osnovu za rešenje budućeg statusa Kosova treba da predstavlja rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. „Nemačka vlada se nada da će Savet bezbednosti uskoro usvojiti novu rezoluciju kojom će se prihvatiti statusni predlog (Martija Ahtisarija) i koja će smeniti dosadašnju rezoluciji 1244. i tome stvoriti osnovu za novo medjunarodno prisustvo na Kosovu“, rekao je Vilhelm.

Dodao je da je „za sada otvoreno pitanje kada će Savet bezbednosti usvojiti takvu rezoluciju“. Ovaj nemačkistav nije nov. Njega su poslednjih meseci u više navrata ponovile vodeće nemačke diplomate. Ali, još niko pri tome nije precizirao kako bi trebalo da se do rezolucije dodje, s obzirom na postojeća neslaganja medju stalnim članicama Saveta bezbednosti. Nemačka je zabrinuta da bi i ruski veto i eventualno priznavanje Kosova od strane SAD na tešku probu stavilo transatlantsko partnerstvo, ali i ozbiljno ugrozilo ne lako postignuto jedinstvo oko budućeg statusa Kosova unutar EU o kojem je danas u Bundestagu govorila kancelarka.

D’Alema: Bez žurbe

Italija smatra da ne treba žuriti u rešavanju budućnosti Kosova, ali i da je ideja o obnovi suvereniteta

Srbije nad pokrajinom "nezamisliva", izjavio je danas u Rimu šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema.

Na konferenciji za novinare uoči posete Prištini i Beogradu, on je rekao i da još ima nade da se u pregovorima pronadje konsenzus.

"Radimo na pronalaženju rešenja zasnovanog na medjunarodnom pravu i odobrenog od Ujedinjenih nacija... Nismo izgubili tu nadu", kazao je D'Alema.

"Nismo zabrinuti činjenicom da bi za to moglo biti potrebno izvesno vreme. Nismo u posebnoj žurbi. To je nešto što treba da bude uradjeno, pre svega dobro. A, ako 'brzo' i 'dobro' ne budu išli zajedno, 'dobro' bi trebalo da odnese prevagu", dodao je italijanski šef diplomatije.

D'Alema je takodje rekao da bi pitanja kao što su prava srpske manjine na Kosovu i budućnost njihovih svetilišta trebalo rešavati sa pažnjom, ali da je ideja o obnovi suvereniteta Srbije nad Kosovom nezamisliva.

"Ako je nezamislivo da imamo suverenitet Srbije, a u isto vreme oni ne žele nezavisnsot za Kosovo, onda šta je to što žele? Da se status kvo produži beskonačno? Ne čini mi se da je to u ičijem interesu", rekao je šef italijanske diplomatije.

Jeremić u susretu sa Biltom ponovio stav Beograda

Vuk Jeremić
rekao je u Stokholmu da bi za Srbiju bilo kakva jednostrana odluka o budućnosti Kosova bila ništavna jer je Kosovo bilo i ostaće deo Srbije.

"Ahtisarijev plan je neprihvatljiv za Srbiju, on krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Jeremić i dodao da je Beograd "spreman da nastavi dijalog u potrazi za kompromisnim rešenjem".

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt se nada da će Savet bezbednosti UN usvojiti rezoluciju o Kosovu.

XS
SM
MD
LG