Linkovi

Mahmud Abas raspustio vladu i proglasio vanredno stanje


Palestinski predsednik Mahmud Abas proglasio je vanredno stanje zbog žestokih sukoba koji već nekoliko dana traju izmedju njegovog pokreta Fatah, i rivalske frakcije Hamas.

Kako je navedeno, Abas je takodje raspustio vladu nacionalnog jedinstva u kojoj učestvuju Hamas i Fatah, a uskoro se očekuje i formalno saopštenje. Ekstremisti iz Hamasa danas su zauzeli sedište bezbednosnih snaga Fataha u Pojasu Gaze.

Hamasovi ekstremisti su podigli svoju zastavu na štab Preventivne službe bezbednosti u gradu Gazi, jedno od poslednjih uporišta Fataha na tom području.

U današnjim borbama je poginulo najmanje 25 ljudi, tako da je broj poginulih u šestodnevnim okršajima dostigao gotovo stotinu. Hamas preuzima kontrolu nad Pojasom Gaze, ali Fatah i dalje drži Zapadnu obalu, gde je i sedište palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Palestinci su u međuvremenu saopštili da su u Rafi na jugu Pojasa Gaze, Izraelci tenkovskom granatom ubili najmanje četiri Palestinca, među kojima su i deca, dok Izrael demantuje tu vest.

Državni sektretar, Kondoliza Rajs, kazala je novinarima da SAD u potpunosti podržavaju Abasa u sukobu sa Hamasom, ističući da je Abas iskoristio svoje zakonsko pravo kao predsednik palestinske samouprave da bi odgovorio na nasilje.

Rajsova je telefonom razgovarala sa Abasom nedugo pošto je objavio da uvodi vanredno stanje i da raspušta vladu koju predvodi Ismail Hanijeh iz Hamasa.

Prethodno je portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak izjavio je da državni sekretar Kondoliza Rajs i drugi zvaničnici u Vašingtonu vode hitne konsultacije sa arapskim liderima o najboljim načinima da se pomogne Abasu.

Mekormak je izmedju ostalog naveo da je Rajsova razgovarala sa svojim egipatskim kolegom Ahmedom Abulom Geitom o načinima da Egipat ojača granicu sa Gazom kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja Hamasu.

XS
SM
MD
LG