Linkovi

NATO ponovio podršku Ahtisariju, Srbija protivljenje nezavisnom Kosovu


Danas se u Briselu, na zasjedanju ministara odbrane NATO i partnerskih zemalja, čulo nekoloki različitih mišljenja o kosovskoj budućnosti. Zvanični stav NATO je da podržava rad izaslanika UN Martija Ahtisarija i rješenja kakva on predlaže, dok je delegacija iz Srbije, predvodjena ministrom odbrane, Draganom Šutanovcem, bila izričita: Srbija neće nikada prihvatiti nezavisnost Kosova.

Redovni sastanak ministara odbrane NATO, imao je danas i posebnu dimenziju. Prvi put je Srbija pozvana da se pridruži parterskom dijalogu i da za istim stolom razgovara o pitanjima bezbjednosti. Nešto prije toga, tokom zasjedanja Savjeta NATO na nivou ministara, rečeno je da vojni savez u potpunosti podržava rad specijalnog izaslanika, Martija Ahtisarija, smatrajući da je to jedini put prema miru i prosperitetu ne samo Kosova i Srbije, već i ostatka regiona.

Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, na otvaranju dvodnevnog sastanka kazao je kako je Alijansa spremna da, u saradnji sa UN i EU, primijeni dogovor o statusu Kosova.

“Mi vjerujemo da će taj proces dovesti do najboljih mogućnosti za mirnu i prosperitetnu budućnost za Kosovo i za region", rekao je Shefer dodajući da je KFOR spreman da reaguje u slučaju bilo kakve prijetnje bezbjednosti na Kosovu.

Medjutim, ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac, iznosi oštro protivljenje svoje vlade bilo kakvoj kosovskoj nezavisnosti.

Ministar je i na skupu sa NATO kolegama ponovio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali da se neće ni odreći evro-atlantskih vrijednosti.

Srbija želi kompromisno i za obje strane prihvatljivo rešenje za Kosovo, a trajni mir za Srbiju, Kosovo i Metohiju i cio region može donijeti jedino rešenje zasnovano na Povelji UN, Završnom aktu iz

Helsinkija i načelima utvrdjenim u Partnertstvu za mir, istakao je Šutanovac.

Dodao je da za Srbiju rešenje kosovskog statusa mora značiti "poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, uz omogućavanje državljanima albanske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji da zadovolje sve utemeljene zahtjeve za samoupravu".

Kada je riječ o važnosti dijaloga sa ministrima NATO i partnerskih zemalja, ministar Šutanovac nema dvojbe - u pitanju je korak naprijed za Srbiju.

Ministar odbrane Srbije ovom prilikom nije mogao da predvidi kada bi mogla da uslijedi pozivnica za punopravno NATO članstvo - umjesto toga, on podvlači da je njegov i zadatak ministarstva odbrane Srbije, da do 2010. stvori takvu odbranu kojoj članstvo u Savezu dolazi kao logičan i očekivan korak.

XS
SM
MD
LG