Linkovi

Safari za PC i I-phone kompanije Apple, uskoro na tržištu


Kompanija Epl predstavila je PC verziju svog internet brauzera Safari, još jednu kariku u lancu udaraca koji pokušava da zada direktnom konkurentu - korporaciji Majkrosoft.

Prezentaciju Safarija za PC obavio je lično prvi čovjek Epla, Stiv Džobs. On je u San Francisku ustvrdio da operativni sistem za Mac računare, Tajger već prevazilazi sve konkurente, te da će novi sistem Leopard biti još jedna stepenica više.

Džobs je takođe predstavio i novi, multimedijalni, mobilni telefon Iphone koji bi trebalo da počne zvanično da se prodaje 29. juna. Vrijednost akcija Epla skočila je na berzi kada je protekle sedmice objavljena procjena da bi do 2009. godine trebalo da bude prodato 45 miliona tih mobilnih telefona.

Ko će kupiti IPhone?

U očekivanju pojave aj-fona na tržištu već se prave analize o tome kolika će biti potražnja za ovom napravom i ko će biti njeni najverovatniji kupci.

Aj-fon je veličine špila karata i pre nego što se pojavio na tržištu već je postao najnoviji simbol “kul” tehnologije. Analitičari kažu da Epl užurbano nastoji da proizvede nekoliko miliona aj-fona kako bi mogal da zadovolji potražnju kada aj-fon zvanično bude pušten u prodaju krajem meseca.

Medjutim, pitanje je ko će biti spreman da plati 500 dolara za telefon na kojem može da sluša i muziku i kojim može da pretražuje internet. Analitičari kažu da njihove nedavne analize pokazuju da će kupci aj-fona biti uglavnom muškarci – čak 72 odsto koji su u anketama izrazili snažan interes za novu napravu.

Oni u proseku imaju 31 godinu i prihod domaćinstva od 76 hiljada dolara. Gotovo 60 odsto potencijalnih kupaca aj-fona ima fakultetsko obrazovanje, što je daleko više od američkog proseka. U ovoj studiji došlo se i doj još jednog iznenadjujućeg podatka – više od 50 odsto onih koji žele da nabave aj-fon ne poseduje Eplov mp3 plejer aj-pod.

To bi moglo da znači da će Epl zaista biti u stanju da privuče nove mušterije svojim najnovijim proizvodom.

XS
SM
MD
LG