Linkovi

SAD nastavljaju da traže rešenje u okvirima Ahtisarijevog plana


Status kvo je neprihvatljiv i Sjedinjene Američke Države žele i nastavljaju da traže rešenje za Kosovo bazirano na Ahisarijevom planu kroz Savet bezbednosti UN, poručio je danas ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt.

Posle diskusije koju je imao sa učenicima Treće beogradske gimnazije i predstavljanja programa pomoći toj ustanovi, Polt je rekao novinarima da, sa izuzetkom Srbije i Rusije, velika većina zemalja prihvata ovakav razvoj događaja.

Povodom oštrih komenatara koji su se čuli u Srbiji o stavu Amerike da podržava nezavisnost Kosova, Polt je izjavio da je razočaran oštrom reakcijom srpskih, ali i da se smatra da takve izjave ipak neće negativno uti-cati na odnose dve zemlje:

“Ti komentari su utoliko više razočaravajući što mi nismo nikada, kada je u pitanju Srbija, koristili takav rečnik. Mi poštujemo stanovište Srbije prema Kosovu, ali se jednostavno ne slažemo sa njim”, rekao je Polt.

Američki ambasador je istakao je da nikakva politička retorika neće zaustaviti američki narod da nastavi da pruža pomoć srpskom narod i da ne očekuje da će Srbija zaoštriti svojeodnose sa zemljama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova:

“Ne očekujem tako nešto i nadam se da to neće biti politika vlade ove zemlje. Mislim da bi to bila velika greška, i mislim da bi to nanelo najviše šteta Srbiji i srpskom narodu, a to svakako nije u interesu Amerike”, dodao je ameri;ki ambasador.

Tokom diskusije sa učenicima, koja se uglavnom odnosila na pitanje Kosova, Polt je rekao da bi lično voleo kada bi kosovski Albanci želeli da budu deo Srbije, ali da oni to neće i da ih niko na to ne može naterati.

Za Moskvu nezavisno Kosovo neprihvatljivo

Rusija smatra da je to što nije bila pozvana na sastanak Kontakt-grupe u Parizu priprema za nezavisnost Kosova, što je za Moskvu neprihvatljivo, saopštilo je danas u Moskvi Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

To što Rusija nije bila pozvana na jušerašnji sastanak "nespojivo je sa deklarativnim izjavama partnera o spremnosti da se nastavi traženje kompromisnih rešenja", piše u izjavi portparola ministarstva Mihaila Kaminjina.

On je upozorio da "seperatne rasprave" pre navode na pomisao da se "priprema jednostrani scenario kosovske nezavisnosti", tim pre što je na sastanku petorke, po saznanjima Moskve, ponovo potvrđena podrška planu Martija Ahtisarija kao mogućoj osnovi za rezoluciju

Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Za Rusiju je takav pristup neprihvatljiv. Čvrsto se zalažemo za nastavak pregovora Beograda i Prištine radi traženja kompromisa za status pokrajine. Samo takva varijanta može da bude odobrena u Savetu bezbednosti", naglasio je Kaminjin.

Istovremeno u Vašingtonu, američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner, rekao je da su razgovori u Parizu potvrdili da Vašington i njegovi evropski saveznici misle isto o planu Ujedinjenih nacija za nezavisnost Kosova. Vizner sutra odlazi u Prištinu da bi izvestio tamošnje zvaničnike o pariskim razgovorima.

XS
SM
MD
LG