Linkovi

Strahuje se da bi nasilje u Iraku moglo da eskalira posle napada na  šiitsku džamiju u Samari


U eksploziji bombe uništena su dva minareta važnog šiitskog svetilišta u Samari, džamiji Askarija, što je podstaklo bojazan da bi sektaško nasilje moglo dalje da eskalira. Nema izveštaja o žrtvama. U prošlogodišnjem napadu uništena je čuvena zlatna kupola te džamije, što pokrenulo veliko sektaško krvoproliće širom Iraka. Najmanje četiri sunitske džamije napadnute su odmah posle današnjeg bombaškog napada u samari. Iračka vlada je na neograničen period, zavela policijski čas i u Bagdadu i Samari.

Premijer Nuri Al Maliki je u govoru na nacionalnoj televiziji naredio da se pooštre mere bezbednosti mera oko verskih objekata, dok su pripadnici iračkih snaga koje su imale zadatak da štite džamiju u Samari, pritvoreni radi saslušanja.

Radikalni šiitski sveštenik, Moktada al Sadr, zatražio je da se proglasi trodnevnu žalost, dok je njegova paravojna Mahdi armija pozvala na uzdržanost. Zakonodavci lojalni Al Sadru su, u odgovor na pomenuti napad, suspendovali učešće u parlamentu.

Sunitski verski lideri su takodje apelovali na mir i uzdržanost.

SAD: Pokušaj Al Kaide

Najviši američki funkcioneri u Iraku kažu da je napad na džamiju u Samari bio pokušaj Al kaide da «poseje seme nesloge i potpiri sektaške sukobe».

Ambasador Rajan Kroker i general Dejvid Petreus u saopštenju osuđuju napad, za koji kažu da predstavlja «očajničko delo sve opkoljenijeg neprijatelja».

Portparol Bele kuće u Vašingtonu, Toni Snou, apelovao je na Iračane da se zajedno bore protiv zajedničkog neprijatelja kao što su Al kaida i drugi koji pokušavaju da podstaknu novo nasilje. Istovremeno, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je okrivio Sjedinjene Države da nisu uspele da spreče napad na šiitsko svetilište. Iranski državni mediji prenose da je vođa pretežno šiitske države govorio o Sjedinjenim Državama kao o okupatoru Iraka.

XS
SM
MD
LG