Linkovi

Da li će odlaganje privatizacije u Pljevljima uplašiti investitore


Nakon što je crnogorska Vlada ispoštovala zaključke Skupštine i odlučila da obustavi privatizaciju Termoelektrane i manjinskog državnog udjela u Rudniku uglja Pljevlja, u Crnoj Gori se postavlja pitanje hoće li takva odluke destimulativno djelovati na strane investitore koji žele da ulažu u Crnu Goru

Premijer Željko Šturanović saopštio je nakon vanredne sjednice Vlade, da u Vladi smatraju kako zaključci Skupštine sugerišu odstupanje od aktuelne i planirane crnogorske ekonomske politike i nose opasnost od unošenja konfuzije i nedoumice među strane investitore.

Šturanović je objasnio da je pri usvajanju "veoma delikatne odluke" Vlade, ipak, prevagnuo njen racionalni pristup, jer je nastojala da bude stabilizirajući faktor, poručujući da će je zaključci Skupštine podstaći da nastavi reforme.

No, predsjednik Borda direktora Rudnika uglja i poslanik vladajuće DPS Đorđije Džuverović smatra da je Skupština Crne Gore usvojila loše zaključke i da će zbog toga najviše izgubiti energetski sistem:

“Vrlo je teško održati jedan pozitivan ambijent u očekivanju i privatizacije. Učinićemo sve da se nastave aktivnosti i ispunjavamo naše obaveze prema energetskom bilansu u dijelu proizvodnje uglja. Mislim da ćemo i ove godine ispuniti planiranu količinu koja je definisana energetskim bilansom”, naveo je Džuverović.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić, pak, tvrdi da usvajanje zaključaka samo može privući strane investiture:

’’Mislim da ova odluka stimuliše strane investitore dobijajući dodatnu stabilnost čitavog ekonomskog i političkog sistema’’, rekao je Krivokapić.

Slično misle i u crnogorskoj opoziciji, gdje smatraju da odluka o obustavi privatizacije Termoelektrane i manjinskog državnog udjela u Rudniku uglja Pljevlja neće uplašiti strane investitore:

“Naprotiv, mislim da ovaj odnos većine u parlamentu i nadam se, naredni slijed događaja, potvrdiće da je Crna Gora ipak ušla u jednu zrelu, demokratsku, fazu, gdje se odluke o ovako krucijalnim pitanjima, kao što je privatizacija najznačajnijih i vitalnih nacionalnih resursa donose u najvišem organu i zakonodavnoj instituciji, a to je Skupština”, poručio je Pešić.

Iz Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulganja saopšteno je da Crna Gora neće snositi nikakve finansijske posljedice obustave privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja, čak i ako tender bude poništen, jer su takve situacije predviđene tenderskim pravilima,.

XS
SM
MD
LG