Linkovi

Gejts tvrdi da Teheran zna da iransko oružje stiže do talibanskih pobunjenika


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže da veruje da iranska vlada zna za pošiljke znatnih količina iranskog oružja i eksploziva koje stižu talibanskim pobunjenicima u Avganistanu. Gejts je o tome govorio u vazduhoplovnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj, odakle se javio izveštač Glasa Amerike Al Pesin.

Sekretar za odbranu Gejts je rekao da je video nove obaveštajne podatke posle svojih prethodnih, uzdržanih izjava o ovom problemu pre dve nedelje. Rekao je da novi izveštaji «prilično jasno» pokazuju da – kako se izrazio – «prilične» količine oružja i eksploziva pristižu iz Irana talibanskim borcima u Avganistanu.

«Nisam video nikakve specifične obaveštajne podatke koji to potvrđuju, ali bih rekao da je teško poverovatri, s obzirom na količine koje vidimo, da se to može objasniti krijumčarenjem ili prodajom droge, ili da se to događa bez znanja iranske vlade.»

Sekretar za odbranu je to izjavio pošto su zvaničnici Državnog sekretarijata izdali donekle kontradiktorna saopštenja o tom problemu. Državni podsekretar Nikolas Berns je izjavio na programu CNN-a da postoje – kako se izrazio – «nepobitni dokazi» da je iranska vlada umešana u dostavljanje oružja Talibanu. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak je nešto kasnije izjavio da Sjedinjene Države raspolažu dokazima o dotoku iranskog oružja u Avganistan, ali nemaju čvrste dokaze da je u to umešana iranska vlada. Mekormak je objasnio da bi, s obzirom na iransko ponašanje u prošlosti, bilo teško poverovati da vlada ne zna za te pošiljke. Iran poriče da dostavlja oružje Talibanu. Sekretar za odbranu Gejts je u Nemačkoj rekao da je teško razumeti zbog čega bi iranska vlada pomagala Talibanu i istovremeno održavala dobre odnose sa avganistanskom vladom.

«Bez obzira da li Iran pokušava krišom da igra na obe strane, šta god da je razlog, sem da nam pravi nevolje, nije mi jasno.»

Sekretar za odbranu je rekao da nije video dokaze da pripadnici elitnog iranskog odreda Kuds, dejstvuju u Avganistanu, kao što Sjedinjene Države tvrde da se to događa u Iraku. Takođe je rekao da u Avganistanu nije video dokaze da se koriste moćne iranske bombe koje se postavljaju na puteve, od kojih stradaju pripadnici američkih snaga u Iraku. Robert Gejts se u Nemačkoj zadržao na putu za Brisel, na sastanak ministara odbrane članica NATO-a, na kojem se očekuje da će glavne teme biti situacija u Avganistanu i iranska raketna pretnja Evropi.

XS
SM
MD
LG