Linkovi

Mohamed el Baradej : Uznemiren sam zbog prisutne konfrontacije sa Iranom


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradej upozorio je na opasnost dalje eskalacije konflikta oko nuklearnog programa Irana, apelujući na Teheran na obnavljanje saradnje.

"Uznemiren sam zbog aktuelnog zastoja i stalno prisutne konfrontacije. Ovaj zastoj mora biti prekinut i konfrontacija sprečena", rekao je Mohamed el Baradej povodom ovonedjeljnog zasedanja Saveta guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, koje se održava u bečkom sedištu UN.

Prema negovim rečima, Međunarodne agencije za atomsku energiju nije u stanju da napreduje u rešavanju otvorenih pitanja oko nuklearnog programa Irana, jer vlasti u Teheranu sprečavaju međunarodne inspekcije reaktora u izgradnji u blizini Araka.

"Saznanja Međunarodne agencije za atomsku energiju o aspektima nuklearnog programa su se zbog toga pogoršala. To je zabrinjavajuće i za žaljenje", naveo je El Baradej.

On je u svom izveštaju o iranskom nuklearnom programu, o čemu će Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju raspravljati narednih dana, konstatovao povećanje kapaciteta za bogaćenje uranijuma u Iranu. Time je Teheran, kako je naveo, ignorisao zahteve Saveta bezbjednosti UN da obustavi nuklearni programa, tako da se mogu usvojiti nove oštrije sankcije.

XS
SM
MD
LG