Linkovi

Vlada Crne Gore zaustavila privatizaciju Termoelektrane Pljevlja


Skupština Crne Gore usvojila je danas zaključke rasprave o opocizionoj interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike i na taj način natjerala Vladu da zaustavi privatizaciju Termoelektrane Pljevlja i Rudnika uglja.

Za zaključke su glasala 44 poslanika opozicije i manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije. Svi prisutni poslanici Demokratske partije socijalista, njih 31, bili su protiv.

U zaljučcima se navodi i da je potrebno što prije, uz prethodnu javnu i stručnu raspravu, usvoiti dugoročnu strategiju razvoja energetskog sektora, a od Vlade je zatraženo da preduzme sve za uredno snabdijevanje Termoelektranom ugljem.

Skupština je zaključila i da je Crnoj Gori neophodna dugoročna strategija revitalizacije i održivosti elektroenergetskog sektora uz fleksibilan pristup promjeni tarifa i prelaz na nove, tržišne, cijene struje, koji će pratiti aktivna socijalna politika za ugroženo stanovništvo kroz direktne subvencije.

Crnogorski predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić odmah nakon glasanja rekao je kako očekuje da će Vlada uvažiti zaključke parlamenta i zaustaviti proces privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja, kao i da će se krenuti sa usvajanjem strategije razvoja i očuvanja energetskih i nacionalnih resursa.

Krivokapić je novinarima u Skupštini rekao da je današnji, jedan od "dobrih dana" u radu paralamenta kada se partije programski okupljaju oko svojih ciljeva i razvoja Crne Gore.

’’Zadovoljan sam što je koncept u koji SDP snažano vjeruje dobio podršku i nadam se da Vlada neće nastaviti sa prodajom TE i Rudnika uglja«, poručio jer on na konferenciji za novinare u crnogorskom parlamentu. «Naš stav je jasan i neće se mijenjati po ovom pitanju’’.

Prema njegovim riječima, SDP neće biti u Vladi koja onemogućava da proizvodni resursi koje ima država Crna Gora ostanu u državnom vlasništvu.

Krivokapić je naveo da su u SDP-u spremni da preuzmu odgovornost za oblast energetike, koja se zasniva na usvajanju strategije razvoja što podrazumijeva i njeno sprovođenje, bilo kroz vođenje resornog ministarstva ili EPCG.

On smatra da bi bilo dobro da država vrati većinski paket u Rudniku uglja kako bi sistem jedinstveno funkcionisao, tim prije "što privatizacija do sada nije pokazala nikakve pozitivne efekte na razvoj te kompanije".

’’Mislim da ova odluka stimuliše strane investitore dobijajući dodatnu stabilnost čitavog ekonomskog i političkog sistema’’, dodao je Krivokapić.

Uslijedila je vanredna sjednica crnogorske Vlade čije je zaključke, nakon dvoipočasovnog zasijedanja saopštio premijer Željko Šturanović. On je rekao da skupštinski zaključci sugerišu odstupanje od ekonomske politike koju je Vlada utvrdila i vodila u prethodnom periodu.

Vlada je ocijenila-rekao je premijer-da odluka skupštinske većine ugrožava realno projektovani ekonomski razvoj i unaprjeđenje životne sredine Pljevalja, a time i politiku ubrzanog razvoja sjevera Crne Gore.

‘’Prevagnuo je racionalni pristup Vlade koja je i do sada, svojom ukupnom politikom, nastojala da bude stabilizirajući faktor u Crnoj Gori. Shodno svom takvom opredjeljenju, Vlada je odlučila da ispoštuje stav Skupštine o ovom, vrlo značajnom pitanju.

To znači da Vlada neće nastaviti process privatizacije manjinskog paketa akcija Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja dok se o tom pitanju ne obezbijedi šira saglasnost, a najmanje saglasnost koalicionih partnera. Ili, drugačije rečeno, Vlada neće insistirati na rješenjima koje je o ovom pitanju zacrtala u svojoj ekonomskoj politici i u čije pozitivne efekte vjeruje’’.

Vlada smatra da skupštinski zaključci nose opasnost unošenja konfuzije i nedoumice među inostranim investitorima, sadašnjim i potencijalnim strateškim partnerima Crne Gore, što realno može da uspori njen očeklivani dinamični razvoj.

XS
SM
MD
LG