Linkovi

Nađ: Odluka o statusu Kosova mora biti doneta u Savetu bezbednosti


Savet bezbednosti je jedino mesto gde se treba doneti odluka o budućem statusu Kosova, ponovili su danas predstavnici Evropske komisije zvanični stav Brisela, odgovarajući tako na izjave američkog predsednika o nezavisnosti Kosova kao nezaobilaznoj opciji.

Šta će se desiti i kako će reagovati Brisel ako se u Savetu bezbednosti ne izglasa rezolucija o Kosovu a, sa druge strane, predsednik Bush najavljuje da će Kosovo biti nezavisno? Da li će u takvim okolnostima EU nastaviti sa realizacijom plana da se na Kosovo uputi evropska civilna misija i kakav je stav evropskog komesara za proširenje, pitanja su, na koja danas u Evropskoj komisiji ponavljaju- odluka o budućem statusu Kosova mora biti doneta u Savetu bezbednosti.

Predstavnica za štampu komesara za proširenje, Oli Rena, Kristina Nađ je ponovila i poznati stav Brisela da podržava predloge specijalnog izaslanika Ahtisarija:

"U Briselu će ovih dana, na više adresa, biti reči o Kosova ali i o budućnosti euro-atlantskih integracija Srbije. Tako će ministri odbrane NATO i partnerskih država već u četvrtak, uz razgovor o budućnosti Kosova, uputiti Beogradu poruku o spremnosti i želji da ga što pre vide angažovanog u euro-atlantskim integracijama.

Članice Saveza, inače, rade na usvajanju rezolucije o Kosovu na Savetu bezbednosti - ukoliko bi rezolucija izostala, sve članice , pojedinačno, trebale bi da donesu odluku o narednim koracima. Međutim, Severnoatlanski savez kao organizacija, stava je da nema razloga da se priprema bilo kakav rezervni scenario za slučaj neuspeha rezolucije, nadajući se, ipak, da je konačni sporazum moguć u takvom obliku da uzme u obzir predloge specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG