Linkovi

U Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje grupi Albanaca


U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje grupi Albanaca optuženih za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori u septembru prošle godine u cilju stvaranja zasebne albanske regije.

Optuženi Đorđije Ivanović negirao je da je učestvovao u pripremi terorističkih napada i da je pripadnik organizacije koja je pripremala te napade na teritoriji Crne Gore u cilju stvaranja zasebne albanske regije.

Ivanović je optužio policiju za iznuđivanje iskaza i ispričao da su ga policajci poslije hapšena tukli i vrijeđali na nacionalnoj osnovi prijeteći da će ga priključiti na struju ako ne potpiše unaprijed pripremljeni policijski zapisnik.

Ivanovich tvrdi da je zbog straha od batinanja policiji potvrdio sve što je od njega traženo.

Sudija Ivica Stankovich predočio je Ivanoviću potpuno drugačiji iskaz koji je dao pred policijom i istražnim sudijom, što je Ivanovich negirao rekavši da je "sve to kazao zbog straha od batina" i ‘’psihofizičke torture" kojoj je bio izložen.

Na pitanje specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Stojanke Radović zašto nije prijavio policijsku torturu istražnom sudiji, jer je imao avokata koji mu je bio dodijeljen po službenoj dužnosti, Ivanović je kazao da nije vjerovao nikome i da je sumnjao da su i advokati "umiješani u policijsku namještaljku".

I ranije saslušana petorica optuženih negirali su navode iz optužnice i saopštili da je riječ o politički montiranom procesu čiji je cilj da se suzbiju zahtevi Albanaca za poboljšanje njihovog statusa u Crnoj Gori. Oni su takođe optužili policiju da im je fizičkom torturom iznudila iskaze. Crnogorska policija prikuplja podatke o tim tvrdnjama optuženih Albanaca.

Optužnica je podignuta protiv 18 osoba, ali su u sudnici prisutna 15-orica, jer su ostali u bjekstvu. Medju optuženima je i pet američkih državljana, porijeklom iz Malesije kod Podgorice.

XS
SM
MD
LG