Linkovi

Palm Džumerija ostrvo u obliku palme čija se plaža maksimalno produžava


Koliko puta vam se desilo da na prepunoj plaži poželite samo malo više prostora oko sebe? Ciljajući na takve mušterije, jedan od najvećih graditelja u Dubaiju, kompanija Nakhil /Nakheel/, upravo nudi više mesta za suncobran – i to na posve nesvakidašnjem lokalitetu.

Palm Džumerija, jedno je od tri veštačka ostrva duž obale Dubaija, čija je konstrukcija u toku. Ostrvo je u obliku palme, čime se plaža maksimalnoprodužava. Uskoro će nići i luksuzni hoteli i vile na ovom najvećem parčetu tla na zemlji koje je čovek uspio da isuši.

Nakhil je 2001. godine opredelio 14 milijardi dolara za investicije u luksuzni kompleks na veštačkim ostrvima koji će se prostirati na celih pet kvadratnih kilometara.

Vidljivo iz ostrvo Palm Džumerija čini 2 kilometra duga površina u obliku stabla i drugi deo koji je dizajniran u obliku palmine krošnje sa 17 grana.

Edvard Džejms, šef dopisništva Economic Digest na Bliskom istoku, kaže da Dubai nema naftnu industriju i da je to primarni razlog zbog koga se vladar, Šeik Mohamed, odlučio da diversifikuje ekonomiju kako bi privukao bogate strane ulagače.

110 kubnih metara peska i 7 miliona tona kamena utrošeno je za ovu masivnu konstrukciju koja će udvostručiti obalu Dubaija. Iako ceo projekat još nije završen - bogataši, investitori i sportisti iz celog sveta već kupuju kuće u izgradnji. Turisti takođe svakodnevno obilaze gradilišta i razgledaju modele i planove vila. Čak 1.500 ih je prodato za svega 72 sata prve ponude tokom 2002. godine. Prva useljenja počela su četiri godine kasnije - 2006. Svakom od objekata pripada zaseban deo plaže na ostrvu koje je suncem okupano tokomom cele godine.

Manal Šahin,direktor prodaje i marketinga u Nakhilu, kaže da je svega 67 kilometara obale u Dubaiju bilo pretesno da prihvati sve hotelske lance i da se izgradnja ostva i dodatne plaže pokazala izuzetno atraktivnom za bogate kupce.

Čak su i poznate fudbalske zvezde Dejvida Bekama i Majkla Ovena , te vozač Formule 1, Ralf Šumaher kupili kuće na ostrvu.

Edvard Džejms kaže da Nakhil stvara infrastrukturu i da je potom prodaje velikim prometnicima nektretnina – poput Kerznera i Donalda Trampa.

Veštačka ostrva naravno nisu bez problema. Skeptici kažu da su kuće na svega 3 metra nadmorske visine, dok graditelji tvrde da konstrukcija može bez problema da odoli talasima visine 4 metra. No uprkos strahu, bogati investitori i poslovni ljudi hrle ka poreskom raju u Dubaiju – jednom od popularnih odredišta i za bogate penzionere.

Među onima koji zameraju graditeljima veštačkih ostva su i ekolozi koji tvrde da su graditelji uništili koralne grebene i život u vodenoj sredini. Nakhil priznaje da su koralni grebeni prekriveni, ali da veštački grebeni takođe privlače ribe i da se život u moru nastavlja.

Izgradnja se, i pored svega, nastavlja non stop.

XS
SM
MD
LG