Linkovi

Banja Junesan uvela tretman poznat pod nazivom «Doktori ribice»


U banje, saune, i salone za ulepšavanje širom sveta proteklih godina uveden je niz novih zdravstvenih i kozmetičkih tretmana uključujući kupanje u pivu, čokoladne masaže i maske za lice sa crvenim vinom. Medjutim, jedna banja u Japanu je otišla korak dalje i uvela tretman poznat pod nazivom «Doktori ribice» (Doctor Fish). Njega obavljaju stotine sićušnih riba specijalno uzgajanih da skidaju izumrle ćelije kože sa ljudskih stopala.

U banji Junesan u Hakoneu, stanovnici svih delova Japana dolaze da bi isprobali specifične vode tog kraja i uživali u banjskim tretmanima. Banja je nedavno ponudila novi tretman svojim posetiocima – «doktore ribice».

Svi gosti banje isprobavaju «riblji tretman» sedeći na ivici specijalnog bazena dok im stopala grickaju na stotine sićušnih ribica. Medjutim, to nisu obične ribice, već specijalna vrsta nazvana «Gara rufa», objašnjava Kacujoši Naganuma, izvršni direktor kompanije «Eko-menadžment», koja uzgaja i čuva ribice.

«Gara rufa ribice prvobitno potiču iz Turske a uzgajaju se u nekim delovima Nemačke. To je slatkovodna riba iz porodice šarana a njena izuzetna karakteristika je što može da preživi u toploj vodi zagrejanoj i do 37 Celzijusovih stepeni, i što se hrani izumrlim ćelijama kože ljudi.»

Posetioci banje uglavnom uživaju u ovom neobičnom iskustvu.

«Slično je kao da vam mravi mile po koži» prenosi svoj doživljaj ovaj posetilac ...

«Svidja mi se kada osetim kako su me okrznule, zabavno je!»

Japanska vlada je odobrila upotrebu «ribica-doktora» u medicinske svrhe, a osim u ovoj, one se mogu naći u još 15 banja u Japanu. One grickaju ne samo zadebljane nego i bolesne slojeve kože, pri čemu luče enzim koji ublažava svrab pa se ta metoda koristi kod lečenja psorijaze, ekcema, kao i za piling i odstranjivanja naslaga na petama i laktovima.

XS
SM
MD
LG