Linkovi

Svaki sedmi par u Sjedinjenim Državama ima problem sa plodnošću


Od nedavno, novi kućni test za plodnost omogućava da na jednostavan način ustanovite da li u vezi sa tim postoji nekakav problem.

Veruje se da svaki sedmi par u Sjedinjenim Državama ima problem u vezi sa plodnošću. Medjutim, jedan novi test mogao bi znatno da pomogne u dijagnozi takvih problema.

«Prošlo je godinu dana i počela sam da mislim da ovde nešto nije u redu,» kaže Alba Garsia.

Alba i njen suprug nastojali su čitavu gdinu dana da ona zatrudni. Medjutim, sada parovi mogu da ustanove da li imaju reproduktivne probleme za samo nekoliko minuta, sa novim, kućnim testom za plodnost – koji odmah može da ispita i žensku i mušku plodnost. Komplet sadrži ženski test kojim u stvari može da se otkrije problem. Njime se utvrdjuje nivo hormona merenjem proizvodnje jajnih ćelija. To se obavlja slično testu za trudnoću, a rezultati mogu da se pročitaju za 30 minuta.

«Test je isti kao onaj koji mi pravimo u ordinaciji – to se u stvari nalazi u ovom kompletu – to je prvi test koji radimo kada žena dodje na ispitivanje,» kaže Heri Fiš.

Muški test u kompletu … čiji su rezulatati poznati za 80 minuta – meri koncentraciju pokretne sperme, što je najvažniji pokazatelj zdravlja sperme. Medjutim, test za parove ne može da ustanovi svaki problem sa plodnošću.

«Ovaj test nije garancija da li ste plodni ili ne, ali je svakako dobar početak,» kaže doktor Fiš.

Bračni par Garsia je konačno potražio pomoć od specijaliste … i sada imaju devojčicu. Ali za njih, ovaj test je mogao da predstavlja veliku pomoć.

«Mogao je da mi uštedi godinu dana tokom kojih nismo znali da postoji problem», kaže Alba Garsia.

XS
SM
MD
LG