Linkovi

Crna Gora: Socijaldemokratska partija će srušiti Vladu!


Ukoliko Demokratska partija socijalista odluči da proda Termoelektranu i Rudnik uglja Pljevlja ruskoj En plus grupi pod bilo kojim uslovima, Socijaldemokratska partija će srušiti Vladu, najavljeno je iz manje članice crnogorske vladajuće koalicije.

Namjera da se obori prva Vlada u nezavisnoj Crnoj Gori, čvrst je stav rukovodstva SDP-a sa kojim su upoznate njihove kolege iz DPS-a, objavile su podgoričke ‘Vijesti’’.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić i predsjednik Izvršnog odbora DPS-a Miodrag Radunović, u ime šefa te stranke Mila Đukanovića, zajedno sa najbližim saradnicima, održali su sastanak na kome su čelnici DPS-a najavili su da će sačekati skupštinske zaključke pa onda zauzeti stav. No, za SDP prodaja Termoelektrane i Rudnika ne dolazi u obzir, bez obzira da li će Rusi biti spremni da plate više nego što je dogovoreno u već napisanom ugovoru.

Čelnici SDP-a su kategorični da će podržati skupštinske zaključke kojima se traži poništenje tendera za prodaju Termoelektrane i državnog udjela u Rudniku uglja i da, u slučaju da DPS to ignoriše, SDP neće ostati u takvoj Vladi.

Prema projekcijama iz vladajućih krugova, u slučaju da Vlada ignoriše skupštinske zaključke, SDP bi bio spreman da sa opozicijom u Skupštini usvoji poseban zakon kojim se poništava ta odluka Vlade, takozvani lex specijalis.

Ako i pored toga Vlada odbaci takvu odluku Skupštine, sljedeći korak bilo bi njeno rušenje koje bi se moglo sprovesti izglasavanjem nepovjerenja kabinetu premijera Željka Šturanovićevom u parlamentu.

U opticaju je i drugačija mogućnost-da Demokratska partija socijalista odustane od namjere da sklopi ugovor o prodaji Termoelektrane i državnog udjela akcija u Rudniku uglja.

Izjašnjavanje poslanika u Skupštini Crne Gore o zaključcima kojima traže od Vlade da poništi tender za prodaju Termoelektrane i 31,1 odsto akcija Rudnika uglja u Pljevljima odloženo je prošle sedmice dva puta na zahtjev DPS-a i premijera Željka Šturanovića, a najavljeno je za utorak.


XS
SM
MD
LG