Linkovi

Česti boravci u Iraku povećavaju mentalne probleme američke vojske


Američki sekretarijat za odbranu objavio je nedavno rezultate istraživanja o mentalnom zdravlju i opštem stanju vojnika koji su rasporedjeni u Iraku.

Studija je ustanovila da dugotrajni česti boravci u Iraku povećavaju mentalne probleme američke vojske. Istraživanje koje je sproveo Tim za mentalno zdravlje američkog sekretarijata za odbranu je četvrto od kako je rat počeo 2003. Višestruke nalaze izveštaja predstavili su nedavno u Pntagonu general Gejl Polok, vršilac dužnosti načelnika sanitetske službe, i tim stručnjaka.

«Nisu svi vojnici i marinci rasporedjeni u Iraku u podjednakom riziku da im se ustanovi pozitivna dijagnoza simptoma mentalnih oboljenja. Nivo borbe je glavni osnov za utvrdjivanje mentalnog statusa vojnika i marinaca».

Studija je uključila više od 1300 vojnika i 450 marinaca prvenstveno iz jedinica koje su najviše u borbama i pod stresom. Pitanja su bila rangirana od etike na bojnom polju, torture, samoubilačkog ponašanja do zabrinutosti zbog porodice. I većina nalaza odnosila se na post-traumatski stres, visoki nivo anksioznosti i depresije.

«Vojnici koji su bili rasporedjeni više od jednog puta pokazali su viši akutni stres od onih koji su rasporedjeni prvi put, a dužina boravka povezana je sa povišenim nivoom mentalnih i bračnih problema. Bračni problemi su brojniji nego u prethodnom istraživanju i bili su povezani sa dužinom boravka».

Studija je takodje pokazala da je kod vojnika veći nivo mentalnih zdravstvenih problema nego kod marinaca. General Polok veruje da je to zato što je smena vojnika nekoliko meseci duža nego smena marinaca. Istraživači naglašavaju da je vreme provedeno kod kuće važno za mentalni oporavak vojnika. Postoji zabrinutost medju nekim zdravstvenim profesionalcima da bi plan predsednika Buša, da produži trajanje smene vojnika rasporedjenih u Iraku, mogao da dovede do većih mentalnih problema. General Polok je povodom tih pitanja, ponovio pozive načelnika generalštaba Džordža Kejsija za povećanjem trupa.

«Vojska je prenapregnuta i potrebne su nam veće snage za broj misija, za koje smo zamoljeni da odgovorimo u ime naše zemlje».

Izveštaj je takodje ispitivao etiku na bojnom polju, nešto čime se tri prethodna istraživanja nisu bavila. Grupa koja je radila studiju izdala je seriju preporuka povezanih sa etičkim pitanjima, prevencijom suicidalnog ponašanja i svešću o mentalnom zdravlju.

XS
SM
MD
LG