Linkovi

Ivan Vejvoda: Izjava američkog predsednika pritisak da se stvari ubrzaju


U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju, Ivan Vejvoda, komentariše izjavu predsednika Buša da je vreme da se prekinu razgovori o nezavisnosti Kosova i da se odrede rokovi za odlučivanje.

Glas Amerike: Da li je to promena američkog stava?

Vejvoda: Nije promena američkog stava i nije neočekivano, to je stav Amerike već dosta dugo vremena. Medjutim ono što smo čuli kao zaključak samita G8 pre neki dan u Nemačkoj govori o tome da se ipak ne ide na direktan sukob unutar Saveta bezbednosti, s obzirom na pretnju ruskim vetom da zaustavi neku moguć sadašnju rezoluciju na osnovu nacrta kakav postoji i da je dato vreme da se sve strane, pre svega stalne članice Saveta bezbednosti dogovore i da se eventualno otvori prostor i za neke moguće pregovore.

Glas Amerike: Da li današnja izjava američkog predsednika na neki način najavljuje susret američkog i ruskog predsednika u Mejnu ili je to nešto o čemu su se njih dvojica već dogovorili?

Vejvoda: To je sigurno veoma važan susret 1. i 2. jula u Mejnu i verovatno će predsednici Putin i Buš tokom ta dva dana imati prilike da dodju možda do nekog kompromisnog rešenja, odnosno neke rezolucije koja bi mogla da, ako ne zadovolji obe strane, onda možda otvori prostor da se Rusija uzdrži, a mislim da i Evropska Unija ima veoma važnu ulogu sa obzirom da ona treba da preuzme mandat od UN. Sumnjam da će Evropa želeti da to učini izvan institucionalnog okvira jedne nove rezolucije. Prema tome, treba očekivati da EU preuzme jednu veoma aktivnu ulogu u naredne dve do tri nedelje.

Glas Amerike: Da li izjava američkog predsednika na neki način može da se tumači i kao najava mogućnosti priznavanja Kosova mimo odluke Saveta Bezbednost?

Vejvoda: To jeste mogućnost ako realno sagledavamo situaciju, medjutim mislim da to ne bi bio dobar put za region jer time izlazimo izvan institucionalnog okvira UN i samim tim otvara se mogućnost za nestabilnost. Činjenica da će pre svega EU, a nadam se i drugi akteri u Savetu bezbednosti UN učiniti sve da ostanemo unutar tog okvira kako bi se stvari ipak odvijale unutar jednog utvrdjenog procesa, s obzirom ne samo na potrebu stabilnosti u regionu nego i na potrebu podupiranja demokratske legitimnosti vlasti koje postoje u regionu.

Glas Amerike: Predsednik Srbije Boris Tadić je ovih dana pomenuo da je kompromis moguć. Ima li prostora za kompromis?

Vejvoda: Načelno govoreći, sigurno je da do poslednjeg trenutka u ovakvim stvarima ne treba isključivati mogućnost kompromisa i čini mi se da će i oni koji pregovaraju unutar Saveta bezbednosti, a i Beograd i Priština pokušati da dodju do nekakvog približavanja stavova i zato mislim da je otvoren vremenski prostor u razgovorima na Samitu G8 kako bi se toj mogućnosti dala šansa kao i da se vidi da li može da se izbegne situacija u kojoj će biti predstavljena rezolucija od strane EU i SAD na koju bi Rusija stavila veto. Onda ulazimo u scenario koji ste pomenuli da je moguć.

Glas Amerike: Kakav je dalji razvoj dogadjaja?

Vejvoda: Izjava američkog predsednika je sigurno pritisak na sve druge aktere koji o ovome odlučuju ne bi li se, sa američkog stanovišta, stvari ubrzale i naravno samo prisustvo predsednika Buša u Albaniji i činejnica da je dao takvu izjavu u Tirani govori o pritisku da se stvari ubrzaju. Medjutim, Evropska Unija će ipak preuzeti najveći teret u pogledu vojnih snaga i ljudstva, i SAD će sigurno voditi računa i neće u tom smislu ići glavom kroz zid u nekom kratkom roku. Verovatno će pokušati da dobiju situaciju u kojoj će i Evropa biti zadovoljna, jer je i ona partner koji treba da prihvati stanje stvari, s obzirom da će preuzeti vodjstvo. Otud i spekulacije da je moguće da se takva odluka donese tek početkom jeseni.

XS
SM
MD
LG