Linkovi

Izjava predsednika Buša nije iznenadila ni kosovske Albance ni Srbe


Lider opozicione Reformisticke partije ORA Veton Suroi izjavio je, na konferenciji za štampu, da bi svaki komentar posle današnje izjave američkog predsednika bio suvišan te da su sve dileme sada rešene.

Portparol ministarstva za povratak i zajednice Fatmir Šeholi, smatra da je Bušova poseta Albaniji dala odgovore na 3 otvorna pitanja.

Prvo, navodi Šeholi Albanija je potvrdila da je veliki saveznik Amerike u borbi protiv terorizma jer u Avganistan i Irak šalje tokom sledeće nedelje dodatne trupe, drugo, sve dileme koje su postojale oko podrške Amerike u vezi okončanja statusa danas su oboren, i treće po Šeholijevom mišljenju veoma važna poruka američkog predsednika da se i Srbija mora uhvatiti u koštac sa zapadom kako bi prosperirala na svim poljima.

Nezavisni kosovski analitičar Baton Hadžiu, izjavio je za Glas Amerike da je za Albaniju i Kosovo danas istorijski dan - jer je predsednik Amerike usred Tirane proglasio nezavisnost Kosova od Srbije iako ne formalno i pravno.”Svetu je jasno stavio do znanja da Amerika ne prihvata nijednu soluciju osim nezavisnosti”, zakljucio je Hadžiu.

Lider kosovsko-metohijske liste, Oliver Ivanović kaže da je želja američke administracije da se nadje brzo rešenje za kosovsko pitanje poznata. Medjutim Ivanović upozorava da je samit G-8 pokazao da postoje razlike oko brzine i puta za postizanje pravog rešenja. Ivanović smatra da se na osnovu ove izjave nemože zaključiti koji su sledeci potezi Amerike, vec da će to biti jasno u narednih desetak dana kada Stejt department bude razmatrao zaključke G-8 i evropsku turneju predsednika Buša.

“Nije tajna ni za Srbe ni za Srbiju da se Amerika zalaže za nezavisnost i plan Martija Ahtisarija i rezoluciju koju je sama predlagala. Ali, kada se ima u vidu da je Rusija oštro protiv toga, nesmemo zaboraviti da konačna odluka ipak mora da prodje kroz Savet bezbednosti, smatra član pregovaračkog tima, Goran Bogdanović.

XS
SM
MD
LG