Linkovi

U Beogradu se različito tumače stavovi ruskog i američkog predsednika


Šef diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da Rezolucija koju predlažu Sjedinjene Američke Države ne bi dobila podršku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i smatra da se ulazi u period velike neizvesnosti. Zajedno sa Rusijom mi predlažemo da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova, ruski stav zasniva se na poštovanju međunarodnog prava i siguran sam da takva ruka pozicija neće biti predmet nikakve trgovine, naglasio je Jeremić.

S druge strane direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je američki predsednik Džordž Buš najavio da će ipak insistirati na glasanju o rezoluciji koja daje nezavisnost Kosovu, da upravo traju dogovori da li će američko-evropski nacrt rezolucije biti stavljen na glasanje u Savetu bezbednosti UN 17. juna ili će glasanje biti odloženo za jesen.

Za Rusiju bi bilo idealno da glasanje ne bude pre septembra, oktobra, kaže Janjić i podseća da će predsednici Buš i Putin prvi put direktno razgovarati o Kosovu 1. jula u rezidenciji porodice Buš u američkoj državi Mejn. Pre tog susreta dvojice predsednika Janjić ne očekuje značajnije korake, ali dodaje da će naredni potezi Rusije u mnogome zavisiti od toga šta je premijer Koštunica predstavio ruskom predsedniku Putinu. Ukoliko se pokaže Srbija predlaže kompromis, Rusija će to podržati, a ako se proceni da je taj program ponavljanje starih pozicija, onda će Srbija biti potpuno izbačena iz igre, kaže Janjić.

Šef diplomatije Vuk Jeremić saopštio je nove tačke srpskog predloga koje je premijer Koštunica izneo ruskom predsedniku Putinu. Mi ne odustajemo od suvereniteta nad Kosovom i teritorijalnog integriteta Srbije, a spremni smo na izuzetnu fleksibilnost u modalitetima pregovaranja i spremni da uđemo u te pregovore bez bilo kakvog preduslovljavanja, rekao je srpski šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG