Linkovi

Džordž Buš: Sjedinjene Američke Države su odlučile da Kosovo treba da bude nazavisno


Sjedinjene Američke Države su odlučile da Kosovo treba da bude nazavisno, izjavio je u nedelju u Tirani američki predsednik Džordž Buš.

"Odlučili smo, verujemo da Kosovo treba da bude nezavisno. Diplomate rade na tome, da vidimo možemo li da nadjemo zajedničko rešenje. Ako ne, u jednom trenutku moramo reći - dosta je, i Kosovo je nazavisno", rekao je predsednik Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Sali Berrišom.

"Pokušaćemo da nadjemo rešenje da zadovoljimo i Rusiju i Srbiju. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo izneti rezoluciju", najavio je Buš.

Predsednik SAD je dodao da bi bilo najbolje da Rusija prihvati da je nezavisnost Kosova "neophodna".

Buš je rekao da predlog francuskog predsednika Nikole Sarkozija za šestomesečno produženje pregovora kako bi se ublažio stav Rusije, ima smisla isključivo ako je državnost Kosova konačni cilj.

"Pitanje je da li će biti beskrajnih dijaloga o stvari o kojoj smo već odlučili", rekao je Buš i dodao da je zabrinut zbog neispunjenih očekivanja na Kosovu.

Albanski premijer Salji Beriša poručio je kosovskim Albancima da njihov projekat [o nezavisnosti] ima punu podršku i razumevanje predsednika Buša. Preporučujem im upornost i hladnokrvnost, dodao je Beriša.

Govoreći o sporu sa Rusijom oko protivraketnog štita koji SAD nameravaju da postave u Češkoj i Poljskoj, američki predsednik je rekao da je svrha tog odbramenog sistema zaštita Evrope od 'odmetničkih država', a ne pretnja Rusiji. Rusija nije naš neprijatelj. Hladni rat je završen i mislim da bi trebalo da sarađujemo da uklonimo tu pretnju od odmetničkih država, rekao je Buš.

Američki predsednik, koji je doputovao iz Rima u jednodnevnu posetu Tirani, rekao je da je ponosan što je prvi američki redsednik koji je posetio Albaniju i da mu je uvek zadovoljstvo da poseti neku zemlju koja se trudi da uspostavi demokratiju.

" hspace=2 src="/serbian/images/AP_Albania_Bush_participate_in_an_arrival_ceremony_with_Albanian_President_Alfred_Moisiu__in_Tirana_eng_195_10jun07.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Albanska vlada se, na svoj način, potrudila koliko je god to moguće da pokaže predsedniku Bušu svoje oduševljenje. Bilbordi koji najavljuju posetu, postavljeni su duž celog puta kojim je predsednik prošao od aerodroma, a okupljeni gradjani od kojih je većina imala visoke crveno-belo-plave šešire, mahali su zastavama. Lik predsednika Buša odštampan je na tri albanske poštanske marke, a Tirana je preimenovala ulicu ispred parlamenta u njegovu čast. To je velika razlika u odnosu na ostale stanice na ovoj evroskoj turneji na kojoj su predsednika Buša pratile antiratne demonstracije u Nemačkoj i Italiji. Albanija inače podržava američku vojnu akciju u Avganistanu i Iraku. Vlada je odlučila da utrostruči svoje snage u Avganistanu - na 140 vojnika i saopštila da će zadržati oko 120 vojnika u Iraku dokle god je potrebno. Govoreći preko prevodioca, albanski premijer Sali Beriša izjavio je da su Albanci ponosni zbog svoje uloge u borbi protiv terorizma.

«Uveravam vas da će oni biti na vašoj strani gde god da je njihov skroman, ali odlučan doprinos potreban u borbi protiv medjunarodnog terorizma – najopasnijeg neprijatelja slobodnog sveta», rekao je albanski premijer.

Predsednik Buš je izjavio da ceni to što albanske trupe služe u Iraku i Avganistanu i zahvalio se njihovim porodicama na podršci koju im pružaju. On je pohvalio Albaniju za njen rad ka učlanjenju u NATO, odnosno sprovođenje političkih i vojnih reformi i progres u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

«Cenim činjenicu da Albanija predstavlja model verske tolerancije. I cenim to što je Albanija poverljivi prijatelj i jak saveznik. I ova današnja poseta, nadam se, biće signal za sve stanovnike Albanije: možete da računate na Ameriku, baš kao što Amerika može da računa na vas da ćete obaviti težak posao neophodan za širenje slobode i prema tome mira».

Predsednik Buš sutra završava svoju osmodnevnu evropsku turneju - u Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG