Linkovi

Vladimir Putin: Pozicija Rusije o Kosovu dobro poznata i nije promenjena


Pozicija Rusije o Kosovu dobro je poznata, ona je formulisana odavno i nije promenjena, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom u Sankt Peterburgu.

Putin je rekao da se njegovi pogledi o Kosovu razlikuju od pogleda kolega sa Zapada, ali da je posle samita G-8 stekao utisak da ruski partneri sada bolje razumeju pristup Moskve.

Koštunica je, zahaljujući na pozivu za učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburg, rekao ruskom predsedniku da je pitanje Kosova ne samo srpsko, ne samo srpsko-rusko, nego svetsko pitanje. Srbija je definitivno odbacila plan izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija kojim se mimo povelje Ujedinjenih nacija Srbiji doslovno otima 15 odsto njene teritorije. Kosovo Srbiji nije samo prošlost, nego i sadašnjoj i budućnost, rekao je Koštunica, ističući istorijsku važnost podrške Rusije i predsednika Putina Srbiji.

Priština i danas ponavlja da je protiv odlaganja rešenja statusa Kosova

Albanska strana jasno se zalaže za što hitnije usvajanje nove rezolucije, na osnovu Ahtisarijevog plana, jer je to u interesu svih gradjana Kosova, kače predsednik Fatmir Sejdiu i upozorava da je svako odlaganje štetno kako za gradjane tako i za političku atmosferu na Kosovu.

Ne želeci da detaljnije precizira svoju izjavu lider opozicione Demokratske partije Hasim Tači konstatovao je da se stvari na Kosovu komplikuju, te da svako odlaganje stvara nove dileme. On nije želeo da odgovori da li postoji mogućnost unilateralnog proglašenja nakon najnovijih dogadjaja, ali nije ni odbacio mogućnost usvajanja jednostranih odluka u slučaju da se ne postigne dogovor u Savetu bezbednosti.

Lider kosovsko-metohijske liste Oliver Ivanović kaže da teoretski postoji mogućnost da Albanci jednostrano proglase nezavisnost, ali ne i praktično te da je samit G-8 prošao bez odluke, jer je medjunarodna zajednica shvatila da nema brzih i lakih rešenja pa je potez G-8, po njegovom mišljenju, ustupak samoj medjunarodnoj zajednici kako bi se pronašao kompromis koji će odgovarati i Srbima i Albancima.

“Nemiri na Kosovu s uvek mogući, pojedinačni napadi takodje, ali NATO mora da pokaže spremnost u zaštiti stanovništva”, zaključuje Ivanović.

Beograd: Uz pomoć Rusije nastavak pregovora o budućem statusu Kosova

U Beogradu se čvrsto veruje da će uz pomoć Rusije biti nastavljeni pregovori o budućem statusu Kosova. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da niko ne može da predvidi kakva će biti odluka Saveta bezbednosti UN o konačnom statusu Kosova.

Tadić je ocenio da situaciju dodatno komplikuje to što se ne zna kada će biti održana sednica Saveta bezbednosti ni kakav će biti njen dnevni red. Nije dobra okolnost da velike sile zatežu svoje odnose na slučaju rešavanja konačnog status Kosova, Srbija mora da zaštti svoje interese tragajući za saveznicima u saglasju s interesima velikih sila, rekao je Tadić i dodao da Srbija mora da gradi savezništvo sa svim velikim silama. On je ponovio da je moguće pronaći kompromisno rešenje za problem Kosova i ponovio da je to samostalnost u političkom i ekonomskom smislu za albansku zajednicu u pokrajini, a da se istovremeno ne povredi suverenitet i integritet Srbije.

A nekadašnji savetnik predsednika Srbije Leon Kojen smatra da posle samita G-8 u Hajligendamu Srbija sa Rusijom treba da se čvrsto zauzme za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova. Nove rezolucije neće biti dok god Zapad po tom pitanju ne nađe zajednički jezik sa Rusijom, kaže Kojen i ocenjuje da se status Kosova može rešiti ili na taj način ili prihvatanjem plana Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG