Linkovi

Zvaničnici EU upozoravaju da ističe vreme za zaštitu evropskih mora


Zvaničnici Evropske unije, koji upozoravaju da ističe vreme za zaštitu evropskih mora, postavili su ambiciozan cilj – da se do 2021. godine preduzmu konkretne mere u tom pogledu. Medjutim, to je podstaklo i debatu izmedju onih čija egzistencija i zarada zavise od mora i ekoloških aktivista, koji smatraju da bi dve petine evropskih mora trebalo da budu zaštićene u okviru rezervata.

Mora koja okružuju Evropu - veoma su raznolika ali i ekološki ugrožena i preterano eksploatisana. Marinski biolozi smatraju da su ona najviše ugrožena preteranim ribolovom i zagagjenjem hemikalijama. U oblasti zaštite mora, za sada postoji samo nekoliko evropskih i regionalnih zakona. Rasprava se vodi o novoj strateškoj direktivi EU za zaštitu mora koja bi obavezala evropske vlade da preduzmu mere za čišćenje svojih voda do 2021‚. godine. U tom dokumentu se, medjutim, ne objašnjava kako bi to trebalo učiniti. Ekološki aktivisti se zalažu za radikalnu akciju – proglasiti 40 odsto evropskih mora za rezervate u kojima bi bili zabranjeni ribolov i eksploatacija nafte i minerala. Ekološka grupa «Grinpis» smatra da bi vlade trebalo da preduzmu odlučnu akciju i ukazuje na nedavni izveštaj UN, prema kojem je 77 odsto populacije riba iscrpljeno ili preterano eksploatisano. Direktor «Grinpisa» za politiku zaštite mora, Saskia Ričarc kaže da EU ne deluje dovoljno brzo.

«Ribarska industrija se sada ponaša tako da će eliminisati samu sebe. Ako nastave na ovaj način sva riba će nestati. Prema tome, nastaviti kao do sada jednostavno ne predstavlja opciju. Moramo da uvedemo drastične promene u smislu zaštite naših okeana i mora - moramo da stvorimo područja u kojima okeani mogu da se regenerišu, a stvaranje marinskih rezervata je jedan od odgovora,» kaže Ričarc.

«Grinpis» objašanjava sporost u preduzimanju akcije uticajem ribarskih lobija. U jednoj kontroverznoj akciji, aktivisti «Grinpisa» su se nedavno bacali u vodu pred ribarskim brodovima nadomak obala Škotske.

«Političari su godinama ignorisali savete naučnika i dozvoljavali da se neograničeno lovi bakalar u Severnom moru, zbog čega je ta riba gotovo istrebljena» kaže ovaj aktivista.

Ribari, medjutim, optužuju industriju nafte i gasa kao glavne krivce za zagadjenje i degradaciju mora. Mahud Kahul, predsednik evropskog sindikata ribara koji se bave ulovom tune, smatra da su metodi «Grinpisa» ekstremni i neodgovorni.

«Mislim da su marinski rezervati interesantna ideja - oni svakako imaju svoju ulogu. Ali, stav «Grinpisa» - da bi 40 odsto mora trebalo da bude obuhvaćeno rezervatima je neodrživ. Čini mi se da «Grinpis», da bi opravdao svoje postojanje, pokušava da uveri sve da je blizu kraj sveta. Oni smatraju da treba sve da zaštitimo, ali ne obraćaju pažnju na najveće zagadjivače.»

Sa svoje strane, aktivisti kažu da je inicijativa EU za usvajanje sveobuhvatne politike zaštite mora jedinstvena prilika i tvrde da je problem u tome što evropske zemlje, koje su ujedno vodeće ribarske nacije, imaju pravo veta. Stoga je, mada su pozivi za stvaranje rezervata sve glasniji, pitanje da li ih oni od kojih zavise odluke o morima čuju.

XS
SM
MD
LG