Linkovi

Luka Bar ne može biti predmet diobe izmedju Srbije i Crne Gore


Luka Bar ne može biti predmet diobe bivših članica Državne zajednice Srbija i Crna Gora, jer je situacija što se tiče vlasništva nad preduzećem sasvim jasna, saopštili su danas iz crnogorskog Ministarstva pomorstva i saobraćaja i telekomunikacija.

Srpski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je juče da bi Luka Bar morala biti predmet imovinsko pravne diobe dvije članice bivše Državne zajednice jer je ona u gradnju pruge i puta do Bara uložila tri milijarde EUR posljednjih 30 godina.

"Strategija razvoja saobraćaja Srbije je takva da je njen drumski i željeznički transport usmjeren na pomorske puteve preko Luke Bar", rekao je Ilić crnogorskim medijima.

On je podsjetio da, na drugoj strani, Grčka nudi Srbiji da investira u gradnju auto puta da bi preusmjerili saobraćaj do solunske luke, kao što je to bilo prije rata.

"Srbija se odrekla te vodeće strategije, i napravila je sa starom Jugoslavijom, odnosno Crnom Gorom, Luku Bar. Ukoliko nam se onemogući korišćenje te luke, moraćemo da napravimo krupan zaokret i svoju saobraćajnu strategiju ponovo usmjerimo ka Luci Solun", kazao je Ilić.

Treba, kako je dodao, vidjeti kako je investirano, koliko je uložila Crna Gora, a koliko Srbija kao i da li je Crna Gora spremna da u privatizaciji luke, dodijeli ili proda Srbiji jedan dio.

Pomoćnik ministra pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore Srđan Vukčević kazao je da je takvu priču od srpskog ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića čuo i ranije, tokom izborne kampanje u Srbiji.

’’Nije prvi put da to čujem, ali ga uopšte ne razumijem. Što se tiče Luke Bar i njene imovine situacija je jasna, infrastruktura i zemljište je državno i daje se na koncesiju, a sve što je iza zemlje je vlasništvo akcionarskog društva, tako da ona prema zakonima ne može biti predmet diobe’’, rekao je Vukčević.

Prema riječima Vukčevića, zajedničko ulaganje bi došlo u obzir samo sa kompanijama iz Srbije koje bi učestvovale na međunarodnom tenderu, a ne sa državom, i to u oblasti brodarstva, izgradnje autoputeva, rekonstrukciji pruge i slično.

XS
SM
MD
LG