Linkovi

Lavrov: Zamrznuti aktivnosti na postavljanju raketnog štita u Evropi


Rusija je apelovala na SAD da zastanu sa planom o razmeštanju sistema protivraketne odbrane u Evropi dok se razmatra alternativni predlog Moskve o zajedničkom radarskom sistemu u Azerbejdžanu. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas izjavio da je potrebno da se zamrznu aktivnosti na postavljanju raketnog štita u Evropi dok su u toku dalje analize i pregovori o tom pitanju. Moskva se oštro usprotivila američkom planu o razmeštanju raketa presretača u Poljskoj i radarske baze u Češkoj Republci radi odgovora na moguće raketne napade Irana i Severne Koreje. Ruski predsednik Vladimir Putin je na upravo okončanom samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja u Nemačkoj predložio da se umesto toga koristi radarska stanica u Gabali u Azerbejdžanu, koji se graniči sa Iranom, kao deo zajedničkog rusko-američkog protivraketnog sistema.

Bagdad: U napadu automobilom bombom poginulo 12 vojnika

Iračke vlasti su saopštile da je u današnjem napadu automobilom bombom na kontrolni punkt iračke armije, južno od Bagdada, poginulo oko 12 vojnika, dok je najmanje 30 ranjeno. U ranijem sličnom napadu na policijsku patrolu u Bagdadu poginulo je dvoje, a ranjeno je sedmoro ljudi. U medjuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu na pritvorni centar u bazi Kamp Buka poginulo šest pritvorenika, a da je ranjeno preko 50. U zajedničkoj operaciji koalicionih snaga u Faludži bijeno je petoro terorista i uhapšeno 11, dok je jedan američki vojnik ubijen u pokrajini Dijala.

Iračko ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor turskog diplomatu

Iračko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je pozvalo na razgovor jednog turskog diplomatu u Bagdadu da bi uložilo protest zbog prekograničnih artiljerijskih napada na severni Irak. U saopštenju Ministarstva inostranih poslova rečeno je da je bombardovanje izazvalo velike požare i uzrokovalo ozbiljnu štetu. U iračkom saopštenju nisu pruženi nikakvi detalji. Turska nagomilava svoje snage duž granice sa Irakom, što je uzrokovalo medjunarodnu zabirnutost da bi Ankara mogla da donese odluku da pošalje trupe u severni Irak u potrazi za separatističkim kurdskim pobunjenicima koji koriste baze u Iraku za napade na ciljeve u Turskoj. Turska vojska je juče najavila da će uništiti kurdske pobunjenike, nakon pogibije 12 vojnika u ovonedeljnom napadu pobunjenika u istočnoj Turskoj.

Hauard Din: Jedini način da se okonča rat u Iraku - izbor demokrate 2008.

Predsednik Nacionalnog komiteta demokratske stranke Hauard Din izjavio je da je jedini način da se blagovremeno okonča rat u Iraku - izbor demokrate za predsednika na izborima 2008. godine. U današnjem obraćanju preko radija, Din je rekao da bi predlog predsednika Buša o 50-ogodišnjem prisustvu SAD u Iraku bio nastavak jedne neuspešne strategije, primetivši da su republikanski predsednički pretendenti podržali tu strategiju na nedavnoj debati. Din je rekao da se demokrate zalau za okončanje rata u Iraku i preusmeravanje američkih snaga na Avganistan u cilju preduzimanja akcija protiv terorista i ponovnog jačanja Talibana.

Naoružani palestinski napadači sukobili se sa izraelskim vojnicima

Naoružani palestinski napadači prešli su u Izrael iz Gaze i sukobili se sa izraelskim vojnicima. Palestinski ekstremisti i izraelska armija navode da se upad dogodio danas u blizini prelaza Kišufim. Grupa Islamski džihad je saopštila da je izvršila napad zajedno sa pripadnicima Brigada mučenika al Akse - naoružane grupe koja se vezuje sa stranku Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Izraelska armija je saopštila da jsu četvorica ili petorica palestinskih ekstremista prešla granicu u džipu sa oznakom ”TV“ i da je jedan ekstremista ubijen posle dvočasovne razmene vatre.

Libanske vlasti su saopštile da su tri vojnika ubijena u sukobu sa ekstremistima

Libanske vlasti su saopštile da su tri vojnika ubijena u najnovijem sukobu sa islamskim ekstremistima unutar palestinskog izbegličkog logora u blizini Tripolija. Libanska armija je saopštila da postepeno preuzima kontrolu nad položajima koje drži grupa Fatah al-Islam. Teški crni dim se danas vio iznad logora Nahr el-Bared u severnom Libanu. Jedan stanovnik logora je izjavio za Glas Amerike da je situacija u kampu katastrofalna, bez struje i sa neznatnim zalihama vode. Desetine hiljada izbeglica pobegle su iz logora od kako je sukob izbio 20. maja. Život je izgubilo blizu 115 ljudi, uključujući ekstremiste, civile i blizu 50 vojnika. Ekstremisti su više puta odbili zahteve vlade da se predaju i obećali da će se boriti do smrti.

Predsednik Buš ponovo apelovao na Kongres da odobri zakon o reformi imigracije

Predsednik Buš je ponovo apelovao na Kongres da odobri zakon o reformi imigracije pošto je lider većine u Senatu Heri Rid povukao tu meru sa dnevnog reda ranije početkom nedelje. U svom redovnom radio govoru, predsednik Buš je rekao da razume skepsu nekih članova Kongresa povodom izvesnih delova tog zakona. On je naglasio da taj zakon ne pruža amnestiju ilegalnim imigrantima i istakao da ilegalni imigranti, da bi ostali u zemlji, moraju da plate globu, prodju kroz proveru, registruju se kod vlade i čekaju osam godina pre no što podnesu molbu za legalni status. Senatori su odbacili Ridova nastojanja ranije ove nedelje da se ograniči debata i zakaže glasanje o tom zakonskom predlogu. Rid je okrivio republikance za taj neuspeh, dok republikanci tvrde da demokrate nastoje da preterano ubrzaju odobrenje tog zakonskog predloga.

Posle tromesečnog odlaganja, šatl Atlantis sinoć uspešno lansiran sa Floride

Posle tromesečnog odlaganja, šatl Atlantis sinoć je uspešno lansiran sa Floride. Razlog za odlaganje bila su oštećenja na spoljnom, izolacionom omotaču rezervoara za gorivo, koja su se pojavila tokom jedne oluje sa gradom.

Rezervoar je bio pokriven dodatnim izolacionim materijalom, a direktor programa šatla, Vejn Hejl, rekao je da sve prošlo dobro tokom lansiranja. Astronauti će danas izvršiti inspekciju spoljne oplate letelice, koristeći kameru postavljenu na robotičkoj ruci šatla.

XS
SM
MD
LG