Linkovi

Predsednik Buš i italijanski premijer Romano Prodi razgovarali o Libanu, Iranu i Kosovu


Američki predsednik Džordž Buš i italijanski premijer Romano Prodi sastali su se u Rimu radi razgovora o Libanu, Iranu i Kosovu. Predsednik Buš se zahvalio premijeru Prodiju na upućivanju italijanskih trupa u južni Liban prošle godine radi uspostavljanja mira izmedju Izraela i Hezbolaha. Sada, rekao je predsednik Buš, Sjedinjene Države i Italija moraju da obezbede da demokratski izabrana vlada u Bejrutu preživi. Jedan od najboljih načina za to je, kaže on, da se privede kraju istraga Ujedinjenih nacija o ubistvu bivšeg libanskog premiejra Rafika Haririja, na koga je izvršen atentat 2005.godine.

”Mislim da je važno da svi shvatimo istinu u tom delu sveta. Znam da možemo da nastavimo saradnju. Veoma je važno da strani uticaj poput Sirije ne remeti dalje rad vlade Fuada Siniore.“

Sirija demantuje bilo kakvu umešanost u politička ubistva u Libanu. U govoru preko prevodica nakon ručka u palati Kidji, premijer Prodi je rekao da su se on i predsednik Buš složili da Iranu ne sme biti dopušteno da razvije nuklearno oružje.

”Ne želimo da oni predju granicu mirnodobpske, nadzirane ili kontrolisane, upotrebe nuklearne tehnologije.“

Predsednik Buš je rekao da su se on i italijanski premijer složili da je došlo vreme da se usvoji plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova. To je potez kojem se već dugo opire ruski predsednik Vladimir Putin, sa kojim je predsednik Buš, kako kaže, razgovarao o tome na marginama samita G-8.

”Vodio sam dugi razgovor sa Vladimirom Putinom o toj temi. Rekao sam mu: ”vreme je da se to pitanje reši.“ Očigledno da vlada duboka zabrinutost o tome šta bi to značilo, da li bi on to prihvatio ili ne. To razumem. Ali Kosovari željno oščekuju odluku sveta.“

Ranije tokom dana, predsednik Buš i prva dama Lora Buš posetili su Vatikan radi prve audijencije kod Pape Benedikta XVI. Predsednik Buš je rekao da je poglavar katoličke crkve izrazio zabrinutost za sudbinu iračkih Hrišćana:

”On je zabrinut da društvo koje se tamo radja neće tolerisati hrišćansku religiju i ja sam mu pružio uveravanja da radimo na obezbedjenju poštovanja savremenog ustava koji je usvojio narod i kojim će biti poštovani gradjani svih slojeva društva, koji zastupaju raznolika gledišta.“

U saopštenju Vatikana se navodi da su predsednik Buš i Papa takodje razgovarali o nastojanjima na sprečavanju širenja SIDE, izraelsko-palestinskom konfliktu, Latinskoj Americi i Africi, i, posebno, o humanitarnim patnjama u sudanskoj regiji Darfur. Predsednik Buš nastavlja svoju evropsku turneju posetom Albaniji i Bugarskoj, a u Vašington se vraća u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG