Linkovi

Švedski naučnici izveštavaju da su konstruisali papir osetljiv na dodir


Švedski naučnici izveštavaju da su konstruisali papir osetljiv na dodir, koji istovremeno može da služi i kao zvučnik. Ovo zanimljivo otkriće, učinjeno je na Univerzitetu srednje Švedske, u Sundsvalu.

Dva metra visoki kartonski panoi, postavljeni u holu jedne od zgrada tog univerziteta, imaju odštampane razne slike i crteže, a kada se neki od njih dodirne, iz kartona se čuju snimci ljudskih glasova ili muzike. Zagledanje iza panoa ne otkriva nikakve zvučnike ili bilo kakvu drugu tehniku. Zvuci zaista dolaze iz kartona. Da bi površinu kartona učinili osetljivom na dodir, istraživači su koristili štamparsku boju sa metalnim česticama. Osnovu panoa čini veoma čvrst, slojeviti karton debljine tri santimetra, preko koga je nanet papir sa električnom šemom, odštampanom bojom sa česticama srebra, koja može da sprovodi struju.
Taj sloj povezan je sa izvorom struje i jednostavnim električnim kolom sa pojačavačem i memorijskim čipom, koje reprodukuje zvuk. Poslednji sloj čini papir sa slikama odštampanim običnom bojom. Kada se rukom dodirne neka slika ili njen određeni deo, sloj sa provodnom bojom reaguje promenom struje, što pokreće uređaj za reprodukciju zvuka. Zvučnici u kartonu napravljeni su tako što je istom elektroprovodnom bojom odštampan elektromagnet, dok je na tom mestu ispod njega šupljina. Vibrirajući, papir proizvodi zvuk.Link za video sa demonstracijom zvučnog papira naći ćete na našem sajtu, na adresi glasamerike.net.

XS
SM
MD
LG