Linkovi

Dik Marti: Tajni zatvori američke CIA-e bili u Poljskoj i Rumuniji


Evropski parlamentarac, švajcarski senator Dik Marti, tvrdi da je njegova istraga utvrdila da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) imala tajne zatvore u Poljskoj i Rumuniji u kojima su agenti ispitivali ključne pritvorenike osumnjičene za terorizam.

CIA je, po rečima Martija, za to imala odobrenje lidera Poljske i Rumunije.

Senator Marti je u izveštaju koji je prezentovao Savetu Evrope, naveo da je, mada su lideri dve istočnoevropske zemlje znali za postojanje tih zatvora, tim objektima direktno i ekskluzivno rukovodila CIA.

U pomenutom izveštaju se navodi da su zatvori u Poljskoj i Rumuniji radili počev od 2003.godine, u skladu sa specijalnim programom pokrenutim nakon terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001. Marti je pokazao evidenciju o tajnim letovima za Poljsku kao dokaz o velikoj ulozi koju je te zemlje imala u realizaciji pomenutog programa. U septembru, predsednik Buš je priznao postojanje tajnih zatvora, ali je istakao da su, u tom momentu, bili prazni.

Poljska poriče da su kod nje bili tajni zatvori CIA

Poljska je danas demantovala optužbe iz najnovijeg izveštaja Saveta Evrope da su u Poljskoj bili tajni zatvori CIA, a da im je blagoslov dao lično tadašnji predsednik Aleksandar Kvašnjevski.

"Nije bilo tajnih zatvora u Poljskoj. Čekamo na konkretnije detalje iz tog izveštaja. Senator Dik Marti je i do sada iznosio tvrdnje tog tipa ali one se nikada nisu potvrdile", kazao je ortparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Robert Šanjavski.

"Saradjujemo vrlo tesno sa SAD i na obavestajnom planu. Ali tajnih zatvora u Poljskoj nije bilo, zato ne može da se tvrdi da sam nešto odobrio", rekao je bivši predsednik Kvašnjevski.

On je dodao da današnji izveštaj Saveta Evrope o tajnim zatvorima ne donosi ništa novo.

U aferu tajnih zatvora, u kojima je CIA saslušavala osumnjičene za terorizam, umešane su prema tvrdnjama novog izveštaja, pored Poljske i Rumunije gde su navodno bili zatvori, još i Velika Britanija, Nemačka, Italija, Švedska, BiH, Makedonija, Turska, Španija, Kipar, Irska, Grčka i Portugalija.

XS
SM
MD
LG