Linkovi

Lideri G-8 okončali sastanke kompromisom o globalnom zagrevanju


Tokom naredna tri dana, ovo elegantno primorsko letovalište bilo je domaćin liderima nekih od najbogatijih zemalja sveta. Održane su zvanične radne sendice, bilateralni sastanci iza zatvorenih vrata, nezvanični razgovori u vrtu, šetnje kraj primorskog doka i snimane grupne fotografije. Domaćin samita, nemačka kancelarka Agnela Merkel je proglasila klimatske promene i pomoć Africi glavnim temama ovog sastanka. Ona je na konferenciji za štampu zaključila kako je postignut napredak.

Kancelarka Merkel je rekla da je važno da su sve članice G-8 priznale opasnosti nekontrolisanog globalnog zagrevanja i obećale da će razviti dugoročnu strategiju kako bi se rešio taj problem u okviru Ujedinjenih nacija. Gospodja Merkel je okarakterisala klimatski dogovor G-8 kao uspešni kompromis, mada nije uspela da pridobije podršku za uključivanje mandatornih ograničenja ispuštanja ugljen dioksida u atmosfereu. Neki zagovornici zaštite čovekove sredine izjavili su da je ovaj kompromis suviše slab dok ga drugi nazivaju neuspešnim. Lideri G-8 su takodje obnovili obećanja Africi putem ublaženja duga i druge pomoći. Takodje je obećano 60 milijardi dolara za borbu protiv SIDE, malarije i tuberkuloze.

”Gospodja Merkel je rekla da to samo po sebi nije dovoljno. Ona je istakla da G-8 mora ispoštovati obećanja pružena u prošlosti i produbiti svoju predanost pomoći afričkom kontinentu da razvije svoju budućnost. Neke humanitarne grupe pozdravile su obechanja grupe 8 za borbu protiv SIDE. Druge su ih nazvali razočaravajućim.

U finalnom saopštenju G-8 je takodje izrazila podršku daljim nastojanjima na postizanju mira na Bliskom istoku i pritisku na Iran da obustavi svoj nuklearni program.

Gospodja Merkel je rekla da bi Iran trebalo ponovo da razmotri svoje akcije. Grupa 8 je upozorila da će njene članice podržati dalje mere protiv Irana ukoliko Teheran nastavi da prkosi rezolucijama Ujedinjenih nacija za obustavu obogaćenja uranijuma i programa vezanih za to.

Što se tiče Darfura, lideri G-8 su apelovali da prekršioci ljudskih prava budu izvedeni pred lice pravde. Oni su takodje rekli da bi grupa 8 podržala adekvatnu akciju u Savetu bezbednosti ukoliko vlada Sudana ili pobunjeničke grupe ne ispune svoje obaveze. Gospodji Merkel su se u Hajligendamu pridružili lideri Francuske, Italije, Britanije, Rusije, Kanade, Sjedinjenih Država i Japana. Bio je to prvi samit za novo izabranog francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija i poslednji za britanskog premijera Tonija Blera, koji napušta položaj 27 ovog meseca. Predsednik Buš je propustio neke od jutrošnjih sastanaka zbog bolova u stomaku. On se kasnije ponovo pridružio grupi lidera i bio je prisutan za finalno fotografisanje, pre no što je otputovao u Poljsku predsedničkim avionom Air Force One.

XS
SM
MD
LG