Linkovi

Predsedništvo EU: Statusno rešenje za Kosovo može da bude samo kompromisno


Predsedništvo Evropske unije ocenilo je, povodom razgovora o Kosovu na samitu G-8 u Hajligendamu, da "statusno rešenje za Kosovo može da bude samo kompromisno, pri kojem ni jedna strana neće moći u potpunosti da ostvari svoje zamisli".

U saopštenju koje je izdalo Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, kao predsedavajuće EU, navedeno je i da "rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da stvori osnovu za rešenje statusa Kosova". Predsedništvo ukazuje da je "stav EU da je pitanje statusa Kosova i dalje najhitniji politički problem na Zapadnom Balkanu". Taj problem "mora uskoro da bude rešen u interesu stabilnosti Kosova, Srbije i čitavog regiona", navodi se u saopštenju i dodaje da je plan posrednika UN Martija Ahtisarija "dobra osnova za postizanje rešenja".

"Stav EU je da će predloženo rešenje doprineti privrednom i političkom razvoju Kosova i čitavog regiona i da će povećati stabilnost u regionu", ističe se u saopštenju.

EU poziva, kako se navodi, "sve strane da pojačaju napore da bi se došlo do usvajanja nove rezolucije Saveta bezbednosti".

"Cilj mora da bude da se ljudima u regionu omogući budućnost u miru i bezbednosti", kaže se u saopštenju.

Šefovi država ili vlada sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije nisu uspeli da na samitu u Hajligendamu postignu saglasnost o budućnosti Kosova. Nemačka kancelarka i predsedavajuća G-8 Angela Merkel izjavila je danas na konferenciji za štampu po okončanju samita da i dalje "postoje različiti stavovi o Kosovu", ali i "težnja da, ako je ikako moguće, bude postignuto zajedničko rešenje".

Kancelarka je najavila da će se naredne sedmice održati sastanak Kontakt grupe o Kosovu na kojem će se razgovarati i o predlogu francuskog predsednika Nikole Sarkozija o nastavku pregovora za nekoliko meseci.

Francuski predsednik, Nikolas Sarkozi, predložio je šestomesečno odlaganje glasanja o rezoluciji o Kosovu.

"Moj predlog je da prvo ruski predsednik Vladimir Putin prizna neminovnu perspektivu nezavisnosti Kosova", rekao je Sarkozi, ističući da b tokom tih pola godine Beograd i Priština dobili priliku da pronađu bolje rešenje statusa, koje bi u tom slučaju bilo primenjeno. Ako ne pronađu rešenje, u tom slučaju će biti usvojen predlog Martija Ahtisarija", rekao je francuski predsednik, koji se danas, prvi put od izbora na funkciju sastao sa američkim predsednikom Džordžm Bušom. Sarkozi je rekao da su savetnici šefova država G8 i politički direktori ministarstava spoljnih poslova, do veoma kasno sinoć razgovarali o Kosovu, ali da još nema napretka.

U vladinim krugovima u Berlinu je već uoči samita G8 pominjana mogućnost da bi do pomaka oko Kosova moglo možda da dodje tek na sastanku predsednika SAD i Rusije, Džordža Buša i Vladimira Putina na sastanku u američkom Kenebankportu 1. i 2. jula.

Kejsi: većina država Grupe 8 podržava Ahtisarijev plan

Portparol Stejt Dipartmenta, Tom Kejsi, rekao je na brifingu za novinare da na samitu G-8 nije postignut sporazum o šestomesečnom odgađanju odluke o statusu Kosova. Rekao je da većina država Grupe 8 podržava Ahtisarijev plan, da su ranije izrečene zamerke Rusije na taj plan ostale i da će se, s tim u vezi, razgovori nastaviti.

Solana: I Srbija i Kosovo, kao i celi region trebaju čvrsto održivo rešenje

Danas se oglasio i visoki predstavnik EU, Havijer Solana , koji potvrdjuje kako se traga za rešenjem kosovskog pitanja - i pored toga, on podseća da Unija stoji na stanovištu da predlog specijalnog izaslanika Ahtisarija čini dobar osnov za novu rezoluciju Saveta bezbjednosti...

Prvi čovjek evropske spoljne politike i bezbednosti, Havijer Solana se večeras oglasio povodom razgovora na samitu G-8 o Kosovu - on kaže kako trenutno još uvek nema zaključaka o ovo pitanju koje je u vrhu prioriteta Evropske unije i medjunarodne zajednice. Medjutim, razgovori se nastavljaju kako bi se našlo zadovoljavajuće rešenje, kaže Solana, uveren da Srbija i Kosovo, kao i celi region trebaju čvrsto održivo rešenje.

U svakom slučaju, Unija stoji iza procesa koji se pod UN vodi, a koji bi trebao rezultirati konačnim statusom Kosova. Konkretnije, podseća Solana, Brisel podržava specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija i stava je da njegovi predlozi mogu biti osnov za novu rezoluciju Saveta bezbednosti.

I ovu priliku Visoki predstavnik koristi da podseti kako Unija spremno čeka da , nakon što se utvrdi konačni status, na Kosovu preuzme značajniju ulogu - u tom se svetlu uveliko vrše pripreme za civilnu misiju, koja za cilj ima jačanje vladavine zakona.

Razgovori na samitu s posebnom pažnjim praćeni u Beogradu

Razgovori na samitu Hajligendamu s posebnom pažnjim praćeni u Beogradu a tim povodom reagovali su i brojni zvaničnici vlasti. Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je kompromis o budućem statusu Kosova moguć ukoliko Albanci prihvate najviši stepen samostalnosti u političkom i ekonomskom smislu koji ne bi povredio suverenitet i integritet Srbije, a premijer Vojislav Koštunica tvrdi da je vreme da se pokrenu nove ideje za nove pregovore kako bi se pronašlo sporazumno rešenje a budući status Kosova. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić ocenio je da je za Beograd neprihvatljiv predlog francuskog predsednika o odlaganju donošenja rešenja za budući status Kosova za šest meseci jer, između ostalog nosi opasnost da albanska strana opstruira pregovore koji bi ponovo bili pokrenuti :

“Ako je njima u izgledu da se u slučaju neuspeha ipak donese rezolucija o nezavisnosti Kosova, oni nemaju nikakav razlog da ozbiljno pregovaraju”, rekao je ministar Samardžić.

Koordinator Centra za nenasilni otpor Nenad Đurđević izjavio je da će glavni pritisak biti usmeren na Beograd od koga se očekuju nove ideje, a koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić veruje da će premijer Koštunica posle konsultacija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom započeti nove razgovore o tome kako popraviti Ahtisarijev plan i kako unaprediti tehnički dijalog između Prištine i Beograda.

Čeku: Bili smo strpljivi i nemojte izneveriti naše poverenje

Predstavnici kosovskog pregovaračkog tima i privremenih institucija Kosova nisu se složili sa predlogom francuskog predsednika Nikole Sarkozija da se za rešenje kosovskog statusa odredi dodatnih šest meseci.

Pregovarački tim Prištine koji je danas održao sastanak u prisustvu šefa UNMIK-a, Joakima Rikera i šefa Francuske misije, Tijeria Rejnarda, usprotivio se odlaganju rešavanja statusa Kosova te insistirao na ubrazanju usvajanja rezolucije. Po okoncanju sastanka, predsednik Kosova i šef kosovkog tima Fatmir Sejdiu izjavio je da kosovski tim želi da se pitanje donošenja nove rezolucije što pre nadje u SB UN te da je u interesu svih gradjana Kosova da imaju otvorenu perspektivu.

S druge strane, kosovski premijer Agim Čeku poručio je medjunarodnoj zajednici da su joj ”Albanci verovali kada je u pitanju razjašnjenje situacije na Kosovu.”

“Mi smo privrženi putu UN i bili smo strpljivi, nemojte izneveriti naše poverenje,” rekao je premijer Čeku.

Medjutim šef američke misije u Pištini, Tina Kajdanov, demantovala je danas novinske izveštaje o dogovoru za šestomesečno odlaganje kosovskog pitanja.

“SAD i njihovi partneri iz EU razgovaraće sa Rusijom na visokom nivou i drugim zemljama Saveta bezbednosti o potrebi da ovo telo donese uskoro svoju odluku,” stoji u saopštenju Tine Kajdanov uz tvrdnju da je ”najbolji put da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju na osnovu Ahtisarijevih preporuka.” Ona je pozvala strane u pregovorima da budu strpljive.

I šef Britanske kancelarije u Prištini, Dejvid Blant, izjavio je danas da ”postoji mnogo spekulacija u medijima oko sastanka G-8 u vezi sa Kosovom“ te da postoji intenzivna diplomatska aktivnost u kljucnim prestonicama i u Njujorku o projektu rezolucije na osnovu plana Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG