Linkovi

Potraga za 'božijom česticom' odlaže se za proleće


Kako izgleda, najveći na svetu akcelerator subatomskih čestica, koji na granici između Francuske i Švajcarske gradi Evropska organizacija za nuklearna istraživanja - skraćeno SERN - neće biti završen u novembru, već sledećeg proleća. To je donekle razočaralo naučnike, nestrpljive da počnu potragu za Higsovim bosonom, koga neki od njih nazivaju ”božijom česticom.“ Pomenuti akcelerator sastoji se od kružnog tunela, dugačkog više od 27 kilometara, izbušenog u ljutoj steni, 100 metara ispod površine zemlje.

Snažni elektromagneti po njegovom obodu ubrzavaće subatomske čestice do brzine bliske brzini svetlosti. Ukupno 38 hiljada tona magneta i druge opreme biće hlađeno na temperaturu od 1,9 Kelvinovih stepeni, hladnije nego u dubini kosmosa.

Kada bude proradio, naučnici će u tom akceleratoru sudarati protone proizvodeći uslove kakvi su, prema teoriji, vladali jedan trilioniti deo sekunda posle Velikog praska. Preciznije, oni će pokušati da dokažu postojanje Higsovog bosona - ključnog za objašnjavanje porekla materije.

Jedan od problema koji muče naučnike jeste pitanje zašto je gravitacija toliko slabija od drugih sila, kao što su magnetizam i elektricitet. Pored toga, oni se nadaju da će saznati više o takozvanoj tamnoj materiji, za koju se misli da ispunjava veći deo svemira, a možda otkriti i postojanje drugih dimenzija. Kako je rekao jedan od njih, iz novog akceleratora mogle bi prosto da poteku Nobelove nagrade za fiziku.

XS
SM
MD
LG