Linkovi

Najavljeno obnavljanje pregovora Evropske unije sa Srbijom 13. juna


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je Srbiju da 13. juna obnovi pregovore sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski komesar Oli Ren je saopštio u Briselu da se "konsultovao sa Karlom del Ponte o onome što je ona utvrdila prilikom posete Beogradu" i stavio do znanja da "sa zadovoljstvom može da kaže da je Srbija iskazala jasnu rešenost da sprovede obavezu pune saradnje s Haškim sudom".

On je istakao da su, takodje, "proteklih nedelja opipljive akcije dokazale takvu rešenost" srpskih vlasti.

"Iduće srede ćemo", naveo je Ren, "održati sledeću rudnu pregovora o tom važnom sporazumu, koji će doneti konkretne trgovinske i ekonomske koristi za Srbiju".

"Primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju će Srbiji otvoriti vrata za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji", naglasio je evropski komesar za proširenje, Oli Ren.

Barozo je izjavio da "pozdravlja napredak koji je od formiranja nove vlade Srbije ostvarila u saradnji s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

Predsednik Evropske komisije je podvukao da "ohrabruje Srbiju da nastavi da pospešuje saradnju s tribunalom u Hagu, sa ciljem da se obezbedi da svi preostali optuženi budu izvedeni pred pravdu, čime bi se postiglo trajno pomirenje na Zapadnom Balkanu".

"Uspostavljanje pune saradnje s Haškim sudom je ne samo medjunarodna obaveza, već i ključni uslov na putu Srbije ka Evropskoj uniji", rekao je Barozo.

Evropska komisija je saopštila da je "evropski komesar za proširivanje Oli Ren je 1. juna, posle opsežne i pažljive procene, saopštio da Komisija može da nastavi pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

"Današnja odluka je utemeljena na zaključcima februarskog zasedanja šefova diplomatija EU koji su tad pozdravili spremnost Evropske komisije da nastavi pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa novom vladom Srbije, čim ona iskaže jasnu rešenost i preduzme opipljive i delotvorne korake za saradnju s Haškim sudom", zaključuje se u saopštenju Evropske komisije.

Koštunica: Izvanredno pozitivan razvoj događaja

Komentarišući ovakav razvoj događaja predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je Srbija ponudila pet dokaza kojima je uverila Karlu del Ponte u ozbiljnost saradnje. Formirana je nova vlada, formiran je Savet za nacionalnu bezbednost, general Tolimir izručen je Haškom tribunalu, predali smo veliku dokumentaciju potrebnu za postupke koji se vode pred Haškim tribunalom i iskazana je jasna politička volja svih u ovoj zemlji da se ispune preostale obaveze prema Haškom tribunalu, rekao je Ljajić.

Premijer Vojislav Koštunica odluku o nastavku pregovora ocenio je kao izvanredno pozitivan razvoj događaja i naglasio da postoji puna rešenost i jasna politička volja Vlade da ispuni sve svoje međunarodne obaveze i da se u interesu Srbije što pre završi saradnja sa Haškim tribunalom.

I potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je moguće da Srbija završi saradnju sa haškim Tribunalom do kraja jula i da se do tada okončaju pregovori sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji. Jasno je šta treba da se uradi i to ćemo uraditi, rekao je Đelić.

U prvim reagovanjima ekonomisti pozdravljaju odluku o nastavku pregovora a ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da će po završetku pregovora privreda dobiti olakšice u poslovanju sa Unijom i da će se proširiti krug finansijske pomoći iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG