Linkovi

Odloženo izjašnjavanje o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike


Skupština Crne Gore nije se danas izjasnila o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike. Razlog za odlaganje izjašnjavanja i njegovo odlaganje za utorak, bio je zahtjev premijera Željka Šturanovića.

Šturanović je u pismu upućenom Skupštini naveo da moli poslanike da odlože izjašnjavanje o zaključcima interpelacije kako bi se Vlada pripremila za zauzimanje stava povodom toga.

Glasanje je prethodno bilo zakazano za utorak, ali je odloženo na zahtjev kluba poslanika Demokratske partije socijalista, zbog želje da se sa koalicionim partnerom dogovore oko ovog spornog pitanja.

Zaključkom Skupštine, od Vlade bi trebalo da se zatraži poništenje tendera za prodaju Termoelektrane u Pljevljima i 31 odsto akcija Rudnika uglja, iako je nezvanično najavljeno da Vlada neće prihvatiti takav stav parlamenta!

Problem je nastao zbog toga što je Socijal-demokratska partija, manja članica vladajuće koalicije, za razliku od do sada nesporne većine za izglasavanje svih odluka Skupštine, ovoga puta najavila da će se pridružiti opoziciji.

SDP i opozicione partije, naime, protive se se prodaji Termoelektrane i akcija države u Rudniku uglja jer smatraju da bi od tog posla najveću korist imala En plus grupa, kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, koja je već vlasnik najvećeg potrošača struje u Crnoj Gori Kombinata aluminijuma i nikšićkih rudnika boksita.

Čvrst stav Đukanovićevog DPS-a da neće podržati skupštinski zaključak i saglasnost SDP-a i opozicije, mogli bi rezultirati izlaskom iz vlasti manjeg koalicionog partnera i prvim padom Vlade u nezavisnoj Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG