Linkovi

Predsednik Džordž Buš tvrdi da Rusija nije neprijatelj i da ne predstavlja vojnu pretnju


Predsednik SAD, Džordž Buš, pokušao je da umanji značaj pretnji Moskve da će ruske rakete usmeriti prema Evropi, u slučaju da u Poljskoj i Češkoj SAD postave kontroverzni anti-raktni štit.

U razgovoru sa novinarima akreditivanim u Beloj kući, na kome nije bilo dozvoljeno snimanje kamerama, predsednik Buš je pred početak samita rekao da Rusija ne namerava da napadne Evropu.

On je rekao da nema potrebe za bilo kakvim američkim vojnim odgovorom ako Rusija ponovo usmeri svoje rakete ka Evropi jer Amerika nije u ratu sa Rusijom i «Rusija ne predstavlja pretnju».

Od kako je, pred početak samita G8, doputovao u posetu Češkoj, Buš odgovara na pitanja o stavovima Moskve. Posle razgovora sa češkim predsednikom i premijerom u utorak, američki predsednik je poručio da Rusija nema razloga za strah zbog plana o raketnoj odbrani.

“Rusija nije naš neprijatelj. Neprijatelji slobodnih društava su radikali, ekstremisti, otpadnički režimi koji nastoje da ucenjuju slobodni svet kako bi promovisali svoje ideološke ciljeve. Po mom mišljenju, a u pitanju nije samo moje mišljenje, to je prosto istina, protivraketna odbrana je čisto defanzivna mera koja nije uperena protiv Rusije nego stvarnih pretnji”

Američki zvaničnici ističu da plan o protivraketnoj odbrani prvenstveno ima za cilj zaustavljanje projektila iz Irana. Predsednik iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost u Iranu Ali Laridžani izjavio je da je to «vic godine», dodajući da Iran nema rakete dovoljno dugog dometa da stignu do Evrope. Sa tim je saglasan predsednik Putin koji kaže da ne veruje da postoji realna pretnja iranskih ili severnokorejskih projektila, te da bi američki plan mogao da ugrozi ruske odnose sa Evropom.

Američki funkcioneri navode da Rusija ima ogroman arsenal koji može lako da neutrališe planirani raketni odbrambeni sistem sa 10 projektila. Zvaničnici SAD insisitraju da je taj sistem dizajniran radi odbrane od država poput Irana i Severne Koreje, a ne Rusije.

Buš i Putin će, kako se očekuje, diskutovati o tom pitanju na sutrašnjem sastanku u četiri oka, koji će biti organizovan na marginama samita.

Predsednik Buš je juče u Pragu optužio Rusiju da ne sprovodi obećane demokratske reforme, nakon čega je Putinov predstavnik osporio Bušove optužbe i nazvao Rusiju demokratskom državom koja deli globalne vrednosti.

Rusija se takodje oštro protivi američkoj podršci nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Rusija smatra da bi pružanje nezavisnosti Kosovu narušilo teritorijalni integritet jedne članice Ujedinjenih nacija.

U medjuvremenu, predsednik Buš se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona želi da se vodećih osam industrijalizovanih zemalja sveta saglase da do sredine 2050. godine umanje efekat takozvanih gasova staklenika, koji su uzročnik globalnog zagrevanja.

Medjutim, funkcioneri administracije predsednika Buša su danas naglasili da se Sjedinjene Države na ovom samitu neće saglasiti sa bilo kakvim konkretnim ciljevima i planovima u vezi sa tom pitanjem.

Sukobi policije sa demonstrantima

Nemačka policija je upotrebila vodene topove protiv hiljada demonstranata u okolini mesta u kojem se održava samit Grupe 8. Policija kaže da je morala da koristi vodene topove kada su demonstranti počeli da zasipaju policajce kamenjem, od kojeg ih je najmanje 8 povređeno.

Vlasti kažu da su do večernjih sati demonstranti blokirali sva tri glavna puta od lokalnog aerodroma do Hajligendama. Policija je rekla da namerava da otera oko devet hiljada učesnika protesta koji su blokirali puteve.

Istovremeno, nemački Ustavni sud je podržao zabranu sutrašnjih protesta van 12 kilometara dugačke bezbednosne ograde postavljene oko Hajligendama, koju je izrekao jedan niži sud. međutim, jedan broj demonstranata je već stigao do ograde - pre najnovije sudske odluke.

Procenjuje se da se u okolini mesta održavanja samita okupilo stotinak hiljada demonstranata koji se zalažu za različite uglavnom levičarske programe i ideje.

XS
SM
MD
LG